Desenes de persones busquen des d'aquest cap de setmana el suposat tresor enterrat per soldats de l'Alemanya nazi al poble neerlandès d'Ommeren, després que l'Arxiu Nacional dels Països Baixos revelés un mapa que aparentment indica el lloc on són enterrades quatre caixes plenes de joies i monedes robades prop de l'escenari de l'Operació Horta, segons el testimoni d'un militar alemany que va assegurar el 1947 que tres dels seus companys van amagar el botí. Les autoritats locals han hagut d'advertir als curiosos que portar detectors de metalls està prohibit a la zona per la gran quantitat de mines i bombes sense explotar que romanen enterrades des de la Segona Guerra Mundial.

A la recerca d'un tresor nazi

El municipi de Buren, en el centre del país, estudiarà aquest dilluns la necessitat de mesures addicionals a Ommeren, després que nombroses persones hagin dedicat dissabte i diumenge a provar sort, a la recerca del suposat tresor de la Segona Guerra Mundial, encara que -com ja va passar amb investigacions del mateix Estat neerlandès- no han tingut èxit. Segons un portaveu municipal, els cercatresors han realitzat excavacions en propietat privada, encara que la policia no ha emès cap multa, només advertiments que abandonessin la zona. El propietari d'un terreny privat va localitzar un home ficat fins al pit en un forat que havia excavat ell mateix a la recerca del tresor, segons la premsa local. Malgrat les normes que prohibeixen els detectors de metalls per motius de seguretat, els cercatresors van decidir anar a Ommeren amb pales i detectors de metalls després que l'Arxiu Nacional dels Països Baixos revelés la setmana passada un mapa que aparentment mostra el lloc on els nazis van enterrar joies, rellotges, or i diamants valorats en milions d'euros i robats a un banc a la ciutat neerlandesa d'Arnhem.

El misteriós mapa desclassificat

El document conté pistes sobre la presumpta localització del tresor -quatre caixes de munició plenes de rellotges, joies, or i pedres precioses- i indica que els objectes estarien enterrats en algun lloc d'Ommeren, segons el testimoni d'un soldat alemany el 1947, que va assegurar que va veure com tres dels seus companys enterraven aquestes caixes. Aquest valuós botí va ser robat per soldats alemanys d'una sucursal del banc Robaver (1911-1947) a Arnhem l'agost de 1944, després que l'edifici fos assolit per un impacte directe: primer van amagar els objectes de valor als seus abrics i després van omplir cofres amb aquests articles abans d'enterrar-los, segons els documents. Atès l'enorme valor d'aquests objectes (diversos milions d'euros, segons l'Arxiu Nacional), el mateix Estat neerlandès ha intentat diverses vegades localitzar-los, però sense resultat. El mapa del tresor prové dels arxius de l'Institut de Gestió dels Països Baixos, que es va dedicar a la recerca d'actius alemanys en territori neerlandès després de la Segona Guerra Mundial. Una de les teories oficials és que el tresor va ser desenterrat uns dies després pels mateixos soldats, perquè Ommeren encara era una zona afectada per la contesa, i per això ningú no ha estat capaç de localitzar-lo en totes aquestes dècades.