Acarnissament o encarnissament? És l’obstacle amb el qual molts estudiants s’han topat aquest dimecres en l’examen de català de la Selectivitat 2022. Es tracta de dues opcions que els alumnes han hagut de triar per completar la següent fase: “El presumpte culpable va cometre l’assassinat amb traïdoria i ___________”. Els joves sabien que havien d’utilitzar un derivat de “carn”. Així que sí, l’opció correcta és qualsevol de les dues. Tant si algú escrivia “acarnissament” com “encarnissament”, l’exercici ha estat respost correctament. També hi ha hagut bromes sobre l’opció B de català, en la qual hi apareixien preguntes que molts estudiants consideraven que era més fàcil pels alumnes de ciències, ja que estaven relacionats amb la biologia i la farmacèutica. 

🟡 Selectivitat 2022, DIRECTE

📝 Exàmens Selectivitat 2022 en PDF: Correccions, respostes i totes les solucions

Si més no, la majoria dels usuaris de Twitter manifesten en aquesta xarxa social que l’examen de català ha estat més fàcil del que s’esperaven. “Fàcil”, manifesten diversos estudiants a la xarxa social de l’ocellet; a més de demanar “ovacions” cap als examinadors per la presumpta facilitat que tenia aquesta prova. Res comparat amb l’examen de Física d’aquest dilluns, que va ser motiu de befa a les xarxes socials, ja que els estudiants consideraven que era massa difícil. Les queixes també van arribar a l’examen de Cultura Audiovisual, ja que un enunciat preguntava sobre un ‘paisatge’ quan a la fotografia que complementava l’enunciat hi apareixia una foto artística enmig d’un escenari urbà; cosa que hauria descol·locat alguns alumnes.

Calculadora de la nota de tall: Simulador de la nota de la Selectivitat 2022

L’examen de català ha arribat l’endemà d’un examen de castellà protagonitzat per l’adverbi focal, que va aixecar polseguera a les xarxes socials. Tot i que els alumnes que sortien de centres com l'Escola Tècnica Superior d’Arquitectura a Zona Universitària, havien declarat a ElNacional.cat que la prova no era “ni fàcil ni difícil”, sinó “esperable i assequible”, hi ha hagut un terme, l'adverbi focal, que va revolucionar bastant Twitter. Segons l'Institut d'Estudis Catalans, l'adverbi focal "indica que el constituent sobre el qual incideix és informativament rellevant i s’usa per a precisar-lo o per a afegir-lo o contraposar-lo a uns altres de possibles o pressuposats. Per exemple, en l'oració ‘Ha agafat només les pomes’, l’adverbi atorga un caràcter focal al sintagma nominal les pomes, de manera que aquest apareix destacat respecte al conjunt de coses que no han estat agafades".

 

 

Pel que fa a l’examen de castellà, la majoria d'estudiants es van decantar per l'opció B, on preguntaven per la novel·la Nada de Carmen Laforet, a més de poder esquivar la qüestió sobre els termes epanadiplosi i anadiplosi; encara que tots els estudiants consultats per aquest diari sabien quins són aquests dos conceptes. Però el protagonista va ser l'adverbi focal, que va deixar a molts de pedra, sense saber a què es referia l'enunciat i deixant comentaris a Twitter mostrant la confusió, a més de diversos mems on es demostra el poc coneixement comú del terme.