La plataforma de lloguer de vehicles amb conductor Uber ha revelat avui que entre gener i desembre de 2018 va rebre 235 denúncies de persones que van assegurar haver estat violades als Estats Units mentre realitzaven un viatge a bord d'alguns d'ells.

La xifra de violacions -definida com a penetració sexual no consentida- va pujar respecte a la de 2017, quan es va situar en 229 persones afectades, i en ambdós casos representa aproximadament un de cada cinc milions de trajectes realitzats per la companyia al país nord-americà. En total, doncs, 464 denúncies per violació en dos anys.

L'empresa, amb seu a San Francisco (Califòrnia), va publicar aquest dijous el seu Informe Sobre Seguretat de Uber als EUA, en el que ofereix dades compilades en 2017 i 2018 sobre abusos sexuals, homicidis i accidents de trànsit mortals ocorreguts als vehicles de la seva plataforma.

3.000 casos d'assetjament sexual el 2018

En conjunt, els usuaris de Uber van denunciar l'any passat entorn de 3.000 casos d'assetjament sexual als vehicles, si a les violacions s'hi sumen també petons i tocaments no consentits, i intents de violació.

La companyia va matisar que la casuística és molt variada i que els denunciants poden ser tant passatgers que han estat víctimes de conductors, la situació inversa o passatgers que han estat agredits sexualment per altres passatgers.

De fet, Uber va especificar que si bé el 54% dels acusats d'assetjament sexual són conductors, un 45% són passatgers, i l'1% restant és una tercera persona o algú que no s'ha pogut identificar.

"Cada un d'aquests incidents representa un individu que ha viscut una experiència traumàtica. Però no em sorprenen els números perquè la violència sexual és molt més generalitzada en la societat del que molta gent pensa", va lamentar el cap dels serveis jurídics de Uber, Tony West.

Quant als homicidis, un total de nou persones van ser assassinades a l'interior d'un vehicle de Uber el 2018, una menys que els deu morts de 2017.

Finalment, 58 persones van morir en accidents de trànsit quan es trobaven en un vehicle de Uber l'any passat, és a dir, una per cada vint milions de trajectes realitzats per la companyia a terra nord-americà.