La Fiscalia ha demanat dos anys de presó i 900 euros de multa per a vuit activistes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), que el 2 de març 2017 van ocupar la sucursal del BBVA del barri barcelonès de Sant Andreu durant una protesta el 2017 per intentar paralitzar dos expedients de desnonament. A més, van llançar i repartint octavetes.

D'acord amb el ministeri públic, els acusats van entrar "cridant els empleats i clients, llançant papers i empaperant els vidres de l'oficina". Després d'això es van dirigir al director de la sucursal i, "amb intenció que paralitzés diversos expedients hipotecaris, li van comunicar que es negarien a abandonar l'oficina". A més, van bloquejar les portes per impedir el tancament i van acabar fent nit a la sucursal fins que la policia els va expulsar cap a les 14.30 hores de l'endemà, de manera que el director de l'entitat "es va veure obligat a paralitzar l'activitat normal de l'oficina". 

Des de la PAH es reclama que els activistes no siguin condemnats ni amb presó ni multa per aquests fets.

Delicte de violació de l'establiment

Per aquests fets, que han arribat aquest dilluns davant el Jutjat Penal número 25 de Barcelona, la fiscalia els imputa un suposat delicte de violació d'establiment obert al públic i un altre lleu de danys alhora que els exigeix que indemnitzin el banc amb 172,27 euros, segons ha detallat EFE.

En el judici, celebrat aquest dilluns, han comparegut els vuit activistes imputats i també han prestat declaració dos agents dels Mossos d'Esquadra, el director de l'oficina bancària i l'agent de seguretat que era present el dia de l'acció, així com altres testimonis.

Una de les activistes acusades ha explicat durant l'audiència que dels vuit imputats únicament cinc eren activistes pel dret a l'habitatge: un havia entrat per menjar, atès que es va organitzar un "esmorzar popular", una altra era client del banc i una tercera era amiga dels activistes que havia passat a saludar.

Acció pacífica i festiva

Per la seva banda, la PAH ha defensat durant el judici que l'acció va ser "pacífica i festiva" i que el local va seguir obert, la gent va poder entrar i sortir en tot moment, els caixers van continuar funcionant i no es va produir cap dany ni a l'oficina ni als treballadors. Per això consideren que el procés judicial i l'acusació són "totalment desproporcionades i injustes", sobretot després que el BBVA, que inicialment va denunciar a l'organització, es retirés com a acusació.

D'acord amb la PAH, la protesta va consistir a repartir octavetes, posar música al carrer, reunir-se amb els responsables del banc i "pressionar públicament" a l'entitat "perquè donés una solució per als casos", de manera que acusen la Fiscalia de voler "ficar por al cos" i buscar "silenciar" el moviment social.