Els primers sis mesos de l’any 2023 no semblen indicar que la seguretat, a Barcelona, evolucioni favorablement. La normalitat post-Covid torna, malauradament, amb força i de gener a juny, segons les dades del Ministeri de l’Interior espanyol, que agrupa les dades de Mossos, policies locals i també de la policia espanyola i la Guàrdia Civil, la criminalitat a la capital de Catalunya s’ha disparat un 15%. Gairebé totes les categories que s’analitzen pugen poc o molt, menys els delictes de lesions, que baixen un 6%, i els ciberdelictes que no són estafes, que baixen un 28%. 

Els fets delictius denunciats a la ciutat de Barcelona en aquests primers mesos han crescut de manera espectacular, aquest 15%. En números absoluts, i sempre segons les dades del ministeri, han passat de 78.228 a 89.792. Les dades contradiuen amb les informacions que des de l’Ajuntament de Barcelona i del departament d’Interior difonen quan celebren les juntes locals de seguretat que apunten a una estabilització o tendència a la baixa els fets denunciats. 

Més agressions sexuals que mai

Preocupen dades com les d'agressions sexuals amb penetració denunciades durant el primer semestre de 2023 a Barcelona, que han passat de 139 casos a 216 (l’any 2022 se’n van denunciar, durant tot l’any, 182), el que representa un increment, aquests primers sis mesos, del 55,4%. El global de delictes contra la llibertat sexual també s’ha disparat amb un increment del 29,3%. Fonts d'Interior asseguren que és pel creixent nivell de conscienciació a l'hora de presentar denúncies, un fet que elimina la xifra negre de casos que, tot i que també passaven, no es denunciaven. Una afirmació, que a hores d'ara, no es pot verificar si és certa o no. També destaca el creixement d’homicidis (un 40% més; ja se n’han registrat 7 enguany -11 durant tot el 2022) i temptatives d’homicidi, un 11,8% més que amb relació als primers mesos de 2022. No hi ha cap índex positiu pel que fa a les denúncies per robatoris amb violència (+9,1%), robatoris amb força (+26,4), furts (17,3%) o robatoris de vehicles (23,9).

A l’espera de finalitzar l’any i poder comparar les dades a dotze mesos, i també dels resultats que puguin oferir els comandaments polítics i policials dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Barcelona, aquest examen parcial, ara per ara, no sembla aprovat pel que fa a la seguretat a la capital del país. Revertir-ho, o intentar-ho, és una de les tasques que té encomanades la nova cap de la regió policial de Barcelona, la comissaria Montserrat Estruch, que va ser nomenada per la Prefectura de la policia catalana el passat 9 de juny i que ara, aquest final de setembre, amb el nomenament de nous intendents, ha culminat la reestructuració del seu equip.

Dades de seguretat a Catalunya

Si es fa un anàlisi en l’àmbit català, i tenint en compte dades recollides de municipis de més de 20.000 habitants, l’increment de fets denunciats és del 7,1%. En alguns municipis com Badalona s’han reduït un 1,4% els delictes, en canvi, a Granollers, per exemple, creixen un 2,6%. A l’Hospitalet es disparen un 13,6% i a Manresa un 14,1%. A la ciutat de Tarragona han crescut un 17,6% -però amb una reducció de 46% els delictes d’agressions sexuals-, a Girona creixen un 1,7% i a Lleida baixen un 14%.