Ja s'ha aprovat el pla d'actuació per al curs 2020-2021 per a centres educatius. Així ho ha aprovat el Procicat i n'ha parlat el conseller d'Educació, Josep Bargalló, en una roda de premsa. El document explica "totes les mesures de seguretat" per al curs. Segons ha detallat, s'hi inclouen tot un seguit de bases per tenir un curs segur amb les escoles obertes

Entre els elements d'interès per a les famílies, Bargalló n'ha volgut destacar tres. Les entrades i sortides, els patis i el menjador. Per que fa a les entrades i sortides, el conseller ha detallat que segurament s'hauran de fer de manera esglaonada o amb uns minuts de marge per tal d'evitar les aglomeracions. A més, "els alumnes i professors hauran d'anar al centre amb mascareta" perquè vindran del carrer o del transport públic. Tal com ha insistit, la mascareta l'hauran de dur fins que entrin a l'aula, amb el seu grup estable. "Si al llarg del dia, professors i alumnes necessiten més mascaretes, el centre en disposarà de més", ha concretat. Així, també hi haurà gel desinfectant i termòmetres per si són necessaris. 

Captura Bargallo

Conseller d'Eduació en roda de premsa / Captura Youtube

Pel que fa al menjador, Bargalló ha comentat que els grups estables de l'aula haurien de seure junts en una taula o diverses. I ha explicat que, en cas que sigui una taula llarga, hi haurà d'haver una separació de, com a mínim, una cadira. El document, ha dit, també explica com s'ha de posar l'aigua, que només podrà tocar la gerra una persona, i com s'hauria de servir l'amanida. Així, amb aquestes mesures, el conseller ha posat sobre la taula l'opció de fer més torns o fer servir una altra aula. En aquest últim cas, ha exposat que seria lògic que hi dinés el mateix grup estable amb qui fa classe.

Els alumnes s'hauran de rentar les mans a l'entrar i al sortir. Bargalló ha recomanat també que les activitats de migdia es facin a l'aire lliure. 

Els patis, esglaonats

Els patis, en plural. L'hora del pati podria no ser la mateixa per a tothom. "No podran sortir tots a la vegada", ha detallat. I ha posat de manifest que si l'espai és gran s'hauran de repartir per tal de garantir les distàncies de seguretat. "S'hauran de tenir en compte els torns d'esbarjo i que no es barregin els grups estables".

Això sí, ha volgut deixar clar que "no hi haurà gàbies als patis". Precisament per evitar aquest fet, Bargalló ha subratllat la necessitat de marcar horaris. 

Inversió extraordinària de 370 milions d'euros

El curs escolar 2020-2021 "es reprendrà amb normalitat". D'aquesta manera ho explicava dilluns el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès. Malgrat tot, ha detallat que serà "excepcional" perquè "ens trobem en una emergència educativa i hem de situar els alumnes al centre". La roda de premsa va ser conjunta, al costat dels consellers d'Educació, Josep Bargalló, i de Salut, Alba Vergés. Per fer front al curs escolar, Aragonés detallava una inversió extraordinària de 370 milions d'euros, 233 dels quals aniran destinats a incorporar personal docent i no docent. S'espera, d'aquesta manera, incorporar uns 5.000 professionals més. Per intentar fer front a possibles rebrots i confinaments, uns 103 milions d'aquest paquet es destinaran als recursos tecnològics. L'objectiu principal és la transformació de les escoles.

colors escola unsplash

Pintant amb colors / Unsplash

Com ja va dir Bargalló dilluns, les noves incorporacions al departament tindran lloc l'1 de setembre, però els centres educatius ja sabran a finals de juliol quants professors nous tindran de cara el curs vinent. Aquest divendres, el conseller d'Educació ha assegurat que a mitjans de la setmana que ve ja es podran començar a donar algunes xifres de quants docents nous tindran els centres.

No hi haurà sobrecost

Pel que fa al sobrecost dels serveis provocat pel coronavirus, Bargalló ha insistit que "no anirà en contra del centres ni de les Ampes ni de les famílies. Això ho assumirà el departament. Per això tenim l'ampliació pressupostària", ha matisat.