Conservar i protegir la terra és conservar i protegir un dels patrimonis més valuosos que tenim al nostre país. Enguany s’espera una campanya d’incendis forestals especialment dura i virulenta i la prevenció cobra més importància que mai. Preservar la riquesa dels nostres boscos és essencial i la millor manera de lluitar contra els incendis és evitar que es produeixin. La prevenció, però, no és una feina només d’estiu, sinó que, com bé diuen els cossos d’emergències, els incendis s’apaguen a l’hivern. 

Cada any es duen a terme actuacions forestals de millora i manteniment per reduir el risc d’incendis i per fer una gestió sostenible del medi natural. Aquesta feina es fa de manera coordinada entre Agents Rurals, ADF, GPIF, Protecció Civil i Bombers, que analitzen el risc, lluiten contra les causes i actuen sobre la vegetació i infraestructures, entre d’altres. El problema és que cada any calen més esforços perquè el terreny forestal a Catalunya no para de créixer i a això se li suma un clima cada cop més sec i extrem. “Fa uns anys la gent vivia de la terra i hi havia més terreny agrícola. La gent feia un aprofitament del bosc que ara ha desaparegut. Això fa que no es formin mosaics agroforestals i que, per tant, no hi hagi discontinuïtats en els terrenys. I això no ajuda a l’extinció d’incendis perquè no frenen enlloc”, explica l’enginyera tècnica forestal, Laura Guitart. 

En les darreres dècades Catalunya ha passat de tenir un 30 % de terreny forestal a un 70 % per l’abandonament de la pagesia. Aquest canvi, sumat als efectes del canvi climàtic, que provoca dures sequeres i altes temperatures, han fet del nostre país un polvorí. És per això que la gestió forestal és més necessària que mai. De fet, la Generalitat ha multiplicat els recursos en aquest àmbit, però cal que les inversions vagin acompanyades d’un canvi social. En aquest sentit, Jordi Bayés, enginyer forestal i tècnic del GPIF, assegura que també està a les nostres mans prevenir els incendis forestals. Per exemple, fixant-nos en les etiquetes quan anem al supermercat. “Encara que no ho sembli, consumir producte local és una bona manera de prevenir incendis. Fa que la gent s’arreli al territori i es pugui mantenir el mosaic agroforestal”, destaca. 

És impossible evitar tots els incendis, però dificultar el desplaçament dels incendis una vegada produïts és un dels objectius de la prevenció. Per aconseguir-ho, es fa indispensable realitzar un correcte ús del combustible vegetal i comptar amb les infraestructures que permeten controlar l’incendi d’una manera ràpida: les àrees tallafocs, els dipòsits d’extinció, inspecció i control. En aquesta línia, cal recordar que en 9 de cada 10 incendis hi ha l’activitat humana.

Com es preveu aquest estiu?

El canvi climàtic demostra que les campanyes forestals ja no són exclusives de l’estiu i la campanya d’enguany ve marcada per un hivern que, per segon any consecutiu, ha sigut sec sobretot a la zona central del país. A més, els episodis de calor que hem viscut els darrers dies han tingut un impacte dur per a la vegetació, ja castigada per les poques pluges que s’arrosseguen de les darreres setmanes. Això fa que les previsions no siguin gaire bones.

La campanya forestal 2022 coincideix amb un risc d’incendi elevat. A les comarques de Ponent les temperatures poden arribar als 40 graus i, sumades a unes humitats relatives inferiors al 10 %, són especialment perilloses pel que fa a l’inici de focs. Per aquest motiu, cal extremar les precaucions de prevenció, amb accions com no encendre foc en zones boscoses o fer una barbacoa, no encendre petards ni coets a menys de 500 metres de zones boscoses o de vegetació o no llençar mai, en cap cas, burilles de cigarreta quan circulem per la carretera. "Cal ser conscients que nosaltres som un perill. No dic que hi hagi maldat en la gent, però sí que hem de ser conscients que petites accions que ens semblen inofensives poden causar molts danys. Per exemple, aparcar el cotxe en un voral amb vegetació, si està calent, pot ser l'inici d'un foc", afegeix Bayés. 

Aquest estiu la campanya comptarà amb més de 5.000 servidors públics, una quarantena de mitjans aeris, 1.200 mitjans terrestres i 16 drons del cos d’Agents Rurals. A més, s’ha reforçat el cos de Bombers amb més de 500 persones i les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil també col·laboraran fent funcions de sensibilització i prevenció davant del risc. Tot plegat, per preservar-nos a nosaltres mateixos i un dels majors patrimonis que tenim al nostre país.