Dia 05. Amb un sol que despuntava amb força, hem iniciat la nostra cinquena jornada del viatge a Euskal Herria, que ens ha portat a Laguardia, vila fortificada fundada el segle XII per la monarquia navarresa (l’estat medieval basc), situada a l’extrem sud d’Àlaba, en una solana que fa de balconada sobre l’Ebre; i que actualment alberga el celler més antic de la península ibèrica. I que ens ha portat, també, fins a Vitòria-Gasteiz, l’actual capital política del País Basc, que sobre el cim del turó de “la almendra” (el barri històric de la ciutat), llueix una curiosa catedral gòtica “abierta por obras”.

Laguardia; muralles, torres, cellers i vi

Amb un sol radiant que escalfava amb força la terra de La Rioja alabesa, hem arribat a Laguardia, una espectacular vila medieval que ha sabut conservar l’arquitectura i l’urbanisme històrics sense caure en l’error de convertir-ho en un parc temàtic. A Laguardia hem visitat el celler de fabricació de vi més antic de la península Ibèrica, que va estar en funcionament des del segle XV fins ben entrat el segle XX. En l’actualitat és un curiosíssim recurs històric que explica la tasca d’elaboració, conservació i comercialització del vi, durant l’Edat Mitjana.

En aquest celler hem fet un tast de quatre vins ecològics diferents, de la producció que comercialitza la mateixa casa; i de formatges i embotits de fabricació casolana del territori. Durant aquest tast, ens han explicat les tècniques tradicionals d’elaboració i conservació del vi. Tot seguit, hem recorregut els carrers i places d’aquesta espectacular vila: la Rúa Mayor, amb diversos palaus medievals d’arquitectura tradicional; la Plaza Mayor, amb l’edifici comunal de façana i porxada barroques; o la basílica d’Andra Mari, d’estil neoclàssic i anomenada “la catedral de La Rioja alabesa”.

Celler medieval. Laguardia / Marc Pons
Celler medieval. Laguardia / Marc Pons
La collita del 47.  Tast de vins al Celler de Laguardia / Marc Pons
La collita del 47. Tast de vins al Celler de Laguardia / Marc Pons
Plaza Mayor. Laguardia / Marc Pons
Plaza Mayor. Laguardia / Marc Pons

Vitòria-Gasteiz; una catedral gòtica “abierta por obras”

Tot seguit ens hem desplaçat a Vitória-Gasteiz per a dinar, en un restaurant tradicional de la porticada plaça d’Espainia. I després hem visitat els carrers de la part històrica de la ciutat, anomenada “la almendra” per què dibuixen un plànol ovalat que inspira la forma d’una ametlla. Vitòria-Gasteiz, creada el segle VIII per l’embrió de l’estat basc medieval; va ser bastida al cim d’un turó allargassat. Sobre el trencaaigües d’aquest turó es traçaria el carrer principal, i les altres vies urbanes sorgirien amb l’ocupació de les costes, amb carrers paral·lels disposats en forma de cornisa.

Aquest curiós traçat ens ha portat fins a la catedral vella (la nova és un edifici neogòtic situat a l’eixample de la ciutat). Aquesta catedral, la vella, ha patit un important deteriorament a causa de les patologies constructives pròpies dels edificis de la seva època. Però a diferència de les altres catedral que coneixem; la de Vitòria-Gasteiz ha deixat al descobert tots els treballs que s’han fet per a restaurar la seva estabilitat. La visita a la catedral de Vitòria-Gasteiz “abierta por obras” és una experiència immersiva en l’activitat i tècnica constructives de l’Edat Mitjana.

Després de la visita a Vitòria-Gasteiz hem tornat a Donosti, camp base del nostre viatge i concloem aquesta experiència per al primer grup -els viatgers de setembre-. Avui retornem a casa, amb un coneixement més profund del món basc. Però dimarts hi tornem amb el grup d’octubre. Us ho continuarem explicant.