Els Castellers de la Vila de Gràcia han guanyat la segona jornada del XXVIII Concurs de Castells amb el 3de8, 2d8f, que han estrenat, i 4d8. La colla ha obtingut 2255 punts. La segona posició ha estat pels Marrecs de Salt després de descarregar 4de8, 3de8, 9de7 i el 2de7. Els Nens del Vendrell i els Sagals d'Osona han empatat en tercera posició amb construccions de set i de vuit. La diada castellera ha comptat amb disset colles que han portat a la Tarraco Arena Plaçat (TAP) 60 construccions, de les quals només n'han caigut quatre. A més, tretze de les disset agrupacions han fet els seus millors castells i han anat a "màxims". L'organització del certamen ha celebrat el nivell de les colles i ha lloat la seva perseverança.

Concurs de Castells 2022 a Tarragona

L'esdeveniment se celebra a la Tarraco Arena Plaça després de quatre anys d'absència, i ha aplegat desenes de colles castelleres. Aquest dissabte s'ha celebrat la vint-i-vuitena edició del Concurs de Castells a Tarragona, organitzat biennalment per l'Ajuntament de Tarragona. Ha comptat amb les millors colles classificades al Rànquing Estrella Concurs, que avalua les actuacions fetes des de l'1 de setembre de 2019 fins al 31 d'agost de 2022. El director del Concurs de Castells, Xavier González, destacava aquesta setmana que el nivell assolit ha superat totes les previsions de fa un any i valorava que la majoria de grups castellers estan agafant una línia ascendent. 

Originalment, aquesta edició s'havia de fer l'any 2020, però va ser anul·lada per la manca d'activitat castellera provocada per la pandèmia de covid-19. L'organització va decidir traslladar-la del 2020 al 2022 perquè tradicionalment es fa en anys parells i perquè així el 2021 fos un any tranquil de represa castellera sense afegir-hi l'incentiu del Concurs. En les jornades d'aquest 1 i 2 d'octubre, el nombre final de colles participants en el XXVIII Concurs de Castells és de 29, amb la renúncia d'última hora de la Colla Jove de Castellers de Sitges, que va retirar la seva participació la segona setmana de setembre, després d'haver-la confirmat uns dies abans. Els Minyons de Terrassa han tornat a renunciar a participar perquè, segons denuncien, "els castells no es poden puntuar". Aquesta és una baixa sensible, ja que enguany els Minyons de Terrassa han quedat en la tercera posició del Rànquing Estrella Concurs.

Concurs de Castells 2022: les colles que actuen el diumenge

El Rànquing Estrella Concurs estableix, segons la posició que ocupa cada colla, quin dia actuen a la Tarraco Arena Plaça. Les 12 primeres colles del Rànquing tenen el privilegi i el dret a participar en la jornada de diumenge a Tarragona. Les actuacions del Concurs de Castells 2022 s'inicien a les 10 hores i, en cas de bastir un castell de dificultat igual o superior al 4de9f, les colles actuaran en solitari. Així, la primera colla a actuar serien els Castellers de Sant Pere i Sant Pau i tancarien ronda els Capgrossos de Mataró. L'ordre d'actuació és el següent:

1- Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau
2- Castellers de Vilafranca
3- Moixiganguers d’Igualada
4- Castellers de Barcelona
5- Colla Joves Xiquets de Valls
6- Castellers de Sants
7- Castellers de Sabadell
8- Colla Vella dels Xiquets de Valls
9- Xiquets de Reus
10- Xiquets de Tarragona
11- Colla Jove Xiquets de Tarragona
12- Capgrossos de Mataró