La detenció de dues periodistes que van cobrir l'acció ecologista al Prado ha despertat tot un seguit de crítiques. La cosa és que aquest diumenge van ser detingudes dues dones més per la seva presumpta participació en la protesta que es va produir a la sala de "Las majas" de Francisco de Goya, després que la policia visualitzés les imatges de les càmeres de seguretat del museu i prengués declaració als testimonis. Així doncs, a ambdues se'ls imputen delictes per danys contra el patrimoni i alteració de l'ordre públic.

La policia va al·legar que les dues periodistes van participar en l'acció i que es van repartir les tasques amb els dos joves protagonistes (també detinguts). Però l'advocat va assegurar que tan sols es trobaven en el lloc per informar de l'acció, alhora que va informar que les dues dones van romandre detingudes a la comissaria d'Arganzuela (Madrid) i que esperaven passar a disposició judicial per ser traslladades aquest dilluns al jutjat.

Llibertat d'informació i repressió climàtica

Una de les periodistes és estudiant i l'altra és la col·laboradora d'El Salto Joanna Giménez i García. Així doncs, el mitjà ha publicat aquest dilluns una contundent editorial contra la detenció i l'ha titllat d'"inadmissible". "Ataca a la llibertat d'informació que rep la ciutadania i a la pluralitat dels missatges que traslladen els mitjans de comunicació", critica el text. A més, recorda el contingut de l'article 11 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea i sentencia que "aquest dret és paper mullat" si informar sobre una acció de protesta equival a acabar detingut per la policia.

D'altra banda, el diputat d'Unidas Podemos Juantxo López de Uralde ha afirmat que la detenció suposa "un salt qualitatiu en la repressió contra les accions climàtiques a Espanya". També ha recordat com la policia va detenir activistes climàtics que van llançar pintura al Congrés, quan ja es van veure aquesta mena d'"acusacions desproporcionades". Finalment, ha apuntat que ell va participar en moltes accions quan dirigia Greenpeace a Espanya i que és "normal" que hi hagi periodistes cobrint-les. "Fan la seva feina. El seu deure és informar i això no els converteix en còmplices de res. Els periodistes que informen d'un partit són còmplices seus?", ha conclòs.

Goya "estaria d'acord" amb la protesta

En el moment de l'acció, la policia va detenir els dos activistes: un noi de 18 anys i una noia de 21 anys, acusats d'alteració de l'ordre públic i danys. Els agents els hi van intervenir un mapa del museu amb indicacions de seguretat, pintura i cola. Per la seva banda, el Prado va confirmar que les obres no van patir cap mal i que els únics desperfectes van produir-se en els marcs.

Ambdós activistes formen part de Futuro Vegetal, col·lectiu que aquest dilluns ha argumentat a Efe que Goya "estaria d'acord" amb aquesta mena de protestes climàtiques. El portaveu de l'organització, Bilbo Basaterra, ha afirmat que artistes com Goya o Vincent Van Gogh van ser "trencadors en el seu moment" i que van fer servir les seves obres per "denunciar situacions de desigualtat", motiu pel qual concordarien amb les accions. Un argument que ja va fer servir una de les protagonistes de la protesta amb "Els gira-sols".