Dues activistes de Futuro Vegetal s'han enganxat aquest dissabte als marcs dels quadres de 'La maja desnuda' i de 'La maja vestida' de Francisco de Goya exposats al Museu Nacional del Prado a Madrid en senyal de protesta per l'emergència climàtica, informa Europa Press. Enmig de les dues pintures han escrit el missatge '+1,5º' per "alertar sobre la pujada de temperatura mundial que provocarà un clima inestable i greus conseqüències a tot el planeta". Aquesta protesta se suma a altres que s'han succeït les últimes setmanes, com la de dos ecologistes que van llançar sopa de tomàquet a 'Els Girasols' de Van Gogh, exposat a la National Gallery de Londres.

 

Exigimos al Gobierno

 

Els problemes d'Espanya amb el canvi climàtic

Aquesta plataforma exigeix al govern espanyol que posi fi a les subvencions a la ramaderia i les faci servir per promoure alternatives social i ecològicament responsables basades en plantes per afrontar el canvi de sistema alimentari necessari. Futuro Vegetal sosté que la ramaderia és l'usuari més gran de terres del planeta i el principal impulsor de la desforestació en el món. Segons l'organització, és també responsable de més emissions de gasos d'efecte hivernacle que tot el sector del transport mundial combinat. Els activistes ressalten que l'eliminació mundial de la ramaderia podria estabilitzar els nivells de gasos d'efecte hivernacle durant 30 anys i compensar el 68% de les emissions de C02 d'aquest segle.

L'estat espanyol, diuen, afronta un dels tres anys hidrològics més secs des de 1961 amb només el 25% de la seva collita assegurada. Denuncien que si continua escassejant l'aigua es perdran milions d'euros i el país, que ja se situa com el primer importador de cereals a la UE, dependrà encara més de l'exterior per abastir tota la seva demanda. Futuro Vegetal afirma que el sistema alimentari espanyol depèn molt del gra que es cultiva a l'estranger, i un 70% es destina a la ramaderia. Les pèrdues de cultius s'han triplicat en mig segle i el rendiment del cultiu de cereal ha caigut un 6,9% a la regió mediterrània. "Per cada any de sequera, les pèrdues de cereals augmenten un 3%", avisa Futuro Vegetal. La plataforma també alerta que Espanya té la població ramadera més gran de la UE. Amb gairebé 56 milions de caps, el país alberga el 19,1% de tot el volum ramader dels 27.