Les rues i festes de carnaval no es poden fer perquè la resolució del 7 de gener del PROCICAT inclou la cultura popular i tradicional i prohibeix aquest tipus de celebracions de concurrència pública. Aquest cop no hi ha debat ni dubtes, com sí que va passar amb les cavalcades de Reis.

Dins la mateixa normativa ni es pot fer el carnestoltes ni la festa dels Tres Tombs.  "No es poden fer, i no es poden fer especialment el que són les rues", diu el Sub-direcció General de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado. Delgado remarca que "tampoc es poden buscar substitut".

rua lluiment carnaval tarragona ACN

Rua de lluïment carnaval de Tarragona 2019 - ACN

Només estan permeses les activitats dins la bombolla i dins la bombolla escoles. Els nens i nenes es disfressaran a l'escola. Però no hi haurà ni els tradicionals balls i festes de carnestoltes ni les rues. 

Sitges va proposar una alternativa, però el PROCICAT la va tombar perquè comportaven igualment interacció social. Segons Protecció Civil han rebut poques consultes d'ajuntaments perquè "ho tenen perfectament entès".

Recordar els orígens, l'alternativa

Sitges abandona els actes públics al carrer i es transforma per oferir una programació que marcada per les restriccions normatives per la pandèmia del covid, es podrà seguir principalment a les xarxes socials, però "mantenint latent l'essència de la festa amb propostes expositives, de guarniment i consignes carnavaleres", diu l'ajuntament. el Cap de la Vila es decorarà en motiu de la celebració i s'oferiran consignes diàries, a través de les xarxes socials oficials, que indicaran els complements que cal lluir durant la setmana de Carnaval".

A Vilanova i la Geltrú serà tot virtual, també. L'Ajuntament ha fet un programa que rememora la festa i el seu origen i transforma la tradició del carrer en una nova manera de viure el carnestoltes a casa. Com l'empastifada, que es transforma en una galeria de fotos a Instagram de tots aquells que s'empastifin a casa amb merengue. 

A Platja d'Aro el carnestoltes també es transforma. Es farà una edició especial sota el títol Un Carnaval per recordar 1978-2021. S'editarà un pòster i una xapa, s'ha creat un nou lloc web monogràfic sobre el Carnaval i la seva extensió a les xarxes socials i, una exposició fotogràfica de grans dimensions en l’espai urbà de les tres viles del municipi.

A Tarragona també rememoren els orígens i la història del carnestoltes a la ciutat. Un documental històric i un projecte pedagògic servirà per commemorar els 40 anys de carnaval que celebra aquest any la ciutat.

A Roda de Barà han optat per fer una festa de carnaval virtual amb un vídeo, l'estrena d'una cançó de carnestoltes i un concurs virtual. Però res de rues ni festes presencials.

"Ja tenim prou factors de risc, només ens falta afegir el carnestoltes", diu Delgado fent referència a l'ampliació dels horaris a bars i restaurants i amb l'aixecament del confinament municipal justament aquest dilluns. 

Preocupació per l'activitat als centres cívics

El que preocupa a Protecció Civil són els equipaments cívics. El PROCICAT reitera que "necessitem evitar la interacció en grups" i que les activitats en aquests equipaments només està autoritzada per a fer intervencions socio-educatives entre els joves.

Sergio Delgado recorda que els centres cívics estan tancats per evitar activitats grupals.