Aquest dijous s'aixeca la suspensió de terminis processals, i els jutjats han de començar a treballar amb certa normalitat, però els casos no resolts acumulats en les últimes setmanes i el previsible increment de causes en àmbits com el laboral, el mercantil o el civil fan preveure una saturació superior a la tradicional.

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, el de l'Audiència de Barcelona, Antonio Recio, i la jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, van demanar aquest dimecres al Ministeri i a la Conselleria de Justícia que apliquin mesures de reforç urgents als jutjats per tal d'evitar-ne el col·lapse i l'increment important de retards a causa de la pandèmia del coronavirus.

Els jutjats recuperen els seus serveis habituals a partir d'aquest dijous amb la tramitació de tots els assumptes i procediments, tot i que alguns seran preferents.

Segons ha informat la Secretaria de Relacions amb l'Administració de Justícia, les tramitacions amb preferència seran les relacionades amb règim de visites, custòdia compartida o prestació d'aliments per situacions familiars derivades de la Covid-19; processos laborals sobre acomiadaments i extinció de contractes, i processos de concursos de deutors de persones físiques.

Els terminis processals es reinicien i comencen a comptar de nou des del 5 de juny, i els recursos de sentències i resolucions definitives doblaran el termini, també a partir de divendres, i així les apel·lacions passaran de 20 a 40 dies a partir del 5 de juny.

Des d'aquesta setmana també es reprenen els terminis administratius. Això afecta els registres civils amb els terminis d'inscripció de naixement, certificats de defunció, expedients matrimonials, tramitació de jures de nacionalitat, expedients de rectificació d'errors, inversió de cognoms i altres.

Tot i que a partir del dimarts dia 9 el 100% dels funcionaris s'haurien d'incorporar als seus llocs de treball presencialment, el Departament de Justícia calcula que ho faran entre un 60 i un 70% a causa dels que tindran declarada una especial sensibilitat a la Covid-19 o tinguin un permís de conciliació familiar.

A més, alguns jutjats podran distribuir els seus treballadors en torns de matí i tarda per no coincidir tots a la vegada.

Altres mesures per evitar aglomeracions serà l'obligatorietat de tenir cita prèvia per als ciutadans, que en general no podran accedir als edificis fins a 15 minuts abans de l'hora fixada. Els ciutadans podran demanar la cita per correu electrònic o telèfon.

Tots els edificis tindran un aforament màxim limitat. Així, per exemple, el Palau de Justícia de Catalunya, al passeig Lluís Companys, que acull el TSJC i l'Audiència de Barcelona, tindrà un aforament màxim de 200 persones entre professionals i ciutadans. També s'indicaran portes d'entrada i de sortida, es faran torns per entrar als despatxos judicials i s'obligarà a portar mascareta.

Les videoconferències tindran un paper important

Pels propers mesos hi ha assenyalades 24.960 vistes, el 2% de les quals, 591, seran a partir de les 3 de la tarda. La Ciutat de la Justícia de Barcelona concentra el 52% de les vistes, 12.914, de les quals el 4%, 454, seran a la tarda. De fet, de totes les vistes senyalades a la tarda, el 84% són a la Ciutat de la Justícia de Barcelona.

Per al juny ja hi ha fixades unes 10.700 vistes a tot Catalunya, un 3% de les quals a la tarda, al juliol hi ha unes 7.444 vistes assenyalades, un 2% de tarda, a l'agost, declarat parcialment hàbil, 31 vistes, un 3% a la tarda, i al setembre 5.315, totes al matí.

Per disminuir la presència de ciutadans als jutjats, el Departament de Justícia ha adquirit 447 noves llicències de videoconferències Webex, una per a cada sala de vistes de Catalunya. 

D'aquesta manera, els mossos d'Esquadra, els policies locals i els metges forenses podran intervenir des de les seves dependències oficials, els advocats i procuradors ho podran fer des dels seus despatxos professionals en les actuacions prèvies, i els detinguts i empresonats ho podran fer des de comissaries i presons. Els jutges sempre estaran als jutjats i decidiran qui pot i no pot comparèixer a distància.

La connexió Webex es pot fer amb ordinador, tauleta electrònica o telèfon mòbil i hi poden participar de forma segura tants usuaris com sigui necessari.

El departament formarà de forma telemàtica a uns 2.000 funcionaris a mitjans de juny i en diverses franges horàries perquè tothom hi pugui accedir. La formació dura una hora i la farà el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada i va dirigida a gestors, tramitadors i auxilis judicials.

En els últims dos mesos s'han fet 1.426 videoconferències gràcies a les 14 llicències comprades per Justícia a principis de març per evitar desplaçaments als jutjats des de comissaries, presons i hospitals.

Un total de 865 connexions han estat amb comissaries de Mossos o policies locals per interrogar a detinguts, 207 han estat amb hospitals, sobretot per decidir l'internament urgent de persones amb problemes de salut mental. Les altres 354 videoconferències han estat amb advocats, presons, geriàtrics, fiscalia o forenses. Barcelona ha fet el 79% de les videoconferències, 1.126.

Ara l'administració de justícia compta amb 461 llicències de videoconferència, i la inversió ha estat de 131.000 euros.

75.300 vistes suspeses pel coronavirus

Abans de la pandèmia es feien unes 1.500 vistes cada dia a tot Catalunya, unes 7.500 setmanals. En aquestes 11 setmanes de suspensió se n'haurien d'haver fet unes 82.000, però només se n'han fet unes 7.200, 650 setmanals, sobretot declaracions al jutjat de guàrdia i judicis amb pres, cosa que suposa que s'han suspès unes 75.300 vistes.

L'entrada d'escrits també s'ha reduït dràsticament. Si abans de la suspensió es registraven unes 7.800 demandes i 53.000 escrits setmanalment, en les primeres setmanes es va reduir fins a 700 demandes i 1.200 escrits. A partir del 15 d'abril es va permetre presentar escrits telemàticament, cosa que ha elevat les xifres fins a 5.800 demandes, un 26% menys, i 24.500 escrits setmanals, un 54% menys.

De tràmits processals se'n feien uns 460.000 setmanalment, que es van reduir a uns 42.000 setmanals, un 9% de l'habitual, fins al 12 de maig, quan es van tornar a permetre. Aleshores van pujar a 182.500 i la setmana passada ja superaven els 210.000, un 54% dels habituals

Les resolucions judicials van caure de les 17.000 setmanals habitualment a les 2.200, un 13%, durant les primeres setmanes. A partir del 12 de maig van augmentar a 5.000 setmanals i la setmana passada ja van ser unes 7.200, el 57% del ritme habitual.

En total s'han dictat unes 42.000 resolucions durant la suspensió de terminis, un 22,5% de les 186.351 que s'haurien d'haver dictat en condicions normals, cosa que suposa que s'han deixat de dictar 144.351 resolucions.

Quasi 2.000 visites a la Ciutat de la Justícia

La Ciutat de la Justícia de Barcelona ha rebut aquest dijous a 1.801 persones, comptant ciutadans i treballadors com advocats i procuradors, en el primer dia en què tots els jutjats atenen casos ordinaris des del decret d'estat d'alarma, quan en un dia habitual d'abans del confinament eren 6.500.

Fonts de la Justícia han explicat a Europa Press que hi ha hagut cues en l'oficina de presentació d'escrits al Deganat, ja que els lliuraments han estat suspeses durant el confinament, i assenyalen que han estat files "ordenades" i que el dia s'ha desenvolupat amb normalitat. A més, puntualitzen que de les 1.801 persones que han acudit aquest dijous a la ciutat judicial barcelonina, 502 anaven a vistes.

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram