El Govern no descarta controlar la població a través dels telèfons mòbils durant la desescalada del confinament pel coronavirus. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha exposat que, ara per ara, la prioritat és aïllar casos i la identificació de contactes per tal de fer-ne un seguiment. Ara bé, "no es descarta el rastreig pel mòbil", ha exposat. De fet, tal com ha recordat, és una possibilitat que s'està plantejant a molts països europeus. Vergés ha subratllat, però, que aquest "rastreig" no ha de vulnerar drets ni llibertats. 

Segons ha explicat, la població ja ha començat a concebre una "relació sana amb el sistema de salut" a través de l'aplicació Stop Covid-19 Cat"Estem treballant en una eina que ajudi a detectar els casos", ha dit. Això implica unes eines informàtiques i unes 200 persones que puguin fer aquest seguiment que "s'haurien d'incorporar". Ara per ara, però, ha exposat: "Utilitzem eines de l'OMS per fer aquesta feina profunda de salut pública que ajudarà a veure com es comporta aquesta epidèmia en el temps".

En aquest sentit, la consellera ha posat èmfasi en el fet que és "molt important" poder controlar com evoluciona la pandèmia, sobretot en les diferents fases de desescalada. Precisament per aquest motiu ha posat de manifest la importància de tenir més tests PCR i ha explicat que "s'han fet 302.000 proves a 200.000 usuaris". En alguns casos, les proves s'han hagut de fer més d'una vegada. Així, també ha detallat que s'han dut a terme 52.000 proves PCR a les residències.  

575 llits d'UCI ocupats

La consellera ha subratllat que hi ha un decreixement en el nombre de persones ingressades en llits d'UCI. Concretament, ha exposat que aquest dilluns n'hi ha 575 d'ocupats per persones amb coronavirus, un 56,3%. Ara bé, Vergés ha assenyalat que aquest percentatge fa referència a la capacitat triplicada, i que si no s'hagués pogut augmentar, l'ocupació actual seria del 136%, per tant, per sobre de l'habitual del sistema de salut català. 

"El risc de rebrot continua sent molt alt", ha remarcat. 

Em puc fer un test PCR en un laboratori privat?

"Hem dit molt clarament com han de ser les proves i per a què serveixen", ha exposat la consellera. "Les PCR donen una foto d'un moment actual, són proves que s'han de fer per als pacients simptomàtics, centres de salut o en col·lectius de molt risc", i ha detallat que són proves que permeten prendre decisions. 

D'aquesta manera, ha constatat que "no és extrapolable en un entorn laboral". Així, per tal de poder fer-se un test d'aquest tipus "cal prescripció mèdica".

Vergés ha recordat que els laboratoris privats han passat a disposició pública per la situació actual. Ara bé, ha clarificat també que si la "capacitat ho permet, es podran ampliar les proves a altres col·lectius, però només amb el nostre consentiment".