L'organització de consumidors Facua ha recordat aquest dijous que la realització de testaments no es paralitza malgrat la situació sanitària actual per coronavirus, en la qual es poden fer sense la intervenció d'un notari. Així ho recull l'article 701 del Codi Civil, que estableix que "en cas d'epidèmia pot igualment atorgar-se el testament sense intervenció de notari davant de tres testimonis grans de 16 anys".

Així mateix, si la persona es troba "en perill imminent de mort, pot atorgar-se el testament davant de cinc testimonis idonis, sense necessitat de notari," segons recull l'article 700 del mateix text.

En ambdós casos, assenyala la Facua en un comunicat, el Codi Civil indica que s'escriuran les últimes voluntats sempre que sigui possible i que, si els testimonis no saben fer-ho, "el testament valdrà igualment.

No obstant això, aquest testament quedarà "invalidat" quan passin dos mesos des que "el testador hagi sortit del perill de mort o cessat l'epidèmia".

Igualment, l'article 703 de l'esmentada norma estableix que quan la persona morís en l'esmentat termini també quedaria ineficaç si "dins dels tres mesos següents a la mort no vagi al notari competent perquè l'elevi a escriptura pública", ja s'hagi atorgat per escrit o verbalment.

Malgrat que la notaria és un servei públic d'interès general i ha de continuar funcionant durant l'estat d'alarma, els notaris només estaran obligats a atendre els casos urgents, segons la Instrucció de la Direcció General de Seguretat Jurídica i Fe Pública del 15 de març.

Aquests professionals exerciran la seva tasca només en aquests casos i abstenint-se de citar a les seves oficines els interessats, oferint un telèfon i correu electrònic per atendre els usuaris.

La Facua adverteix que perquè un testimoni sigui vàlid ha de complir una sèrie de requisits, encara en casos excepcionals com el perill imminent de mort o epidèmies.

D'aquesta manera, en la situació actual, el Codi Civil assenyala que no podran ser-ho els menors de setze anys, els que no entenguin l'idioma del testador o "els que no presentin el discerniment necessari per desenvolupar la tasca testifical".

Al seu article 682, el text recull que "tampoc no podran ser testimonis els hereus i legataris en ell instituïts, els seus cònjuges, ni els parents d'aquells, dins del quart grau de consanguinitat o segon d'afinitat".

Tanmateix, no es donaria aquest cas quan "el llegat sigui d'algun objecte moble o quantitat de poca importància amb relació al cabal hereditari".

Això sí, en els casos de mort imminent o epidèmia, el Codi Civil adverteix al seu article 685.2 de què "els testimonis tindran obligació de conèixer el testador i procuraran assegurar-se de la seva capacitat".