La major part d'Espanya ha entrat ja, com a mínim, en fase 1 de desescalada, només han quedat enrere Catalunya, Madrid i Castella Lleó. Les dades d'evolució del coronavirus acompanyen el procés de descompressió. Ja fa dues setmanes que el ritme d'ascens de la mortalitat creix per sota de l'1%. Aquest dilluns les dades oficials que comunica el govern espanyol situen l'augment diari de morts en la cota més baixa des de l'inici de l'estat d'alarma: n'hi ha hagut 59 en 24 hores. El total acumulat, això sí, s'eleva a 27.709. 

WhatsApp Image 2020 05 18 at 17.24.40

En els dies més negres de l'expansió de l'epidèmia, els últims dies de març i els primers del mes d'abril, Espanya va arribar a acumular fins a 950 defuncions al dia. El ministeri celebra el descens i parla de "dades realment bones". 

Quant als contagiats, entre ahir i avui se n'han identificat 285 nous a través de proves PCR, que detecten la presència del virus en el moment de fer la prova. La majoria de noves infeccions, 85, s'han produït a Catalunya. El total de positius per PCR puja ja als 231.606. En les últimes 24 hores han necessitat ser hospitalitzats 172 malalts de Covid-19, dels quals 15 en UCI. Catalunya, com unes altres onze CCAA i Ceuta i Melilla no han tingut cap ingrés a l'UCI

Per contextualitzar bé els números que aporta el ministeri de Sanitat, cal tenir en compte que normalment durant el cap de setmana es produeixen retards en les notificacions de casos identificats per part dels hospitals i això fa que les dades de dissabte, diumenge i dilluns sempre es produeixi una davallada més destacada dels registres que acostuma a equilibrar-se a partir de dimarts. 

WhatsApp Image 2020 05 18 at 17.24.39

El paper clau dels rastrejadors

Ara que per fi sembla que la corba de la pandèmia ha entrat en fase d'aplanament, el govern espanyol ha optat per revisar el mètode de seguiment i control de la malaltia. Fa unes setmanes la prioritat era posar el focus en la situació d'estrés de sistema hospitalari. Arribats a aquest punt, la clau passa a ser la detecció precoç dels contagiats i la vigilància dels seus contactes. Per aquesta tasca serà imprescindible la feina dels rastrejadors. 

La informació que sol·licita el ministeri de Sanitat a les comunitats autònomes per elaborar els informes diaris compta amb nous indicadors per supervisar el nombre de sospitosos diaris, així com el rastreig del seu entorn i els possibles contactes afectats. Fins ara les autonomies entregaven les dades al ministeri a les 9 de la nit del dia anterior. A partir d'avui, ho faran a les 12 del migdia del mateix dia. L'objectiu, segons el govern espanyol, és que "el seguiment de la pandèmia sigui més detllat i fi". Les compareixences del coordinador d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, passen des d'aquest dilluns del matí a la tarda, al voltant de les 17h. 

Els nous indicadors en què es basarà el govern espanyol per supervisar l'evolució del coronavirus i que hauran de remetre les comunitats autònomes són: 

  • Casos sospitosos: qualsevol persona amb quadre clínic d'infecció respiratòria aguda -independentment del nivell de gravetat, sempre que hagi aparegut de manera sobtada- o qualsevol dels símptomes compatibles amb la Covid-19 com són tos, febre, o dificultat per respirar. 
  • Proves PCR: qualsevol sospitós de coronavirus ha de ser sotmès a un test PCR en un termini màxim de 24 hores i les CCAA hauran d'informar de quantes proves han fet i el resultat que han donat. 
  • Rastrejadors: així s'ha batejat l'equip de professionals que vetllaran per una ràpida reacció per apagar possibles rebrots. Són treballadors de l'atenció primària especialitzats en epidemiologia que interrogaran els infectats per identificar i tallar la possible cadena de transmissió que hagin deixat pel camí. Cada comunitat autònoma haurà de detallar amb quants rastrejadors compta i de quants ciutadans es fan càrrec. 
  • Contactes estrets: tots els que hagin estat a menys de dos metres d'un infectat durant més de 15 minuts.