Familiars d'ostatges han difós a Israel un vídeo de set dones soldat segrestades per Hamàs el 7-O, en el qual es veu com els atacants diuen: "Us matarem a totes" —segons la traducció israeliana—. A les imatges es veu com els agressors maltracten les soldats i les amenacen de violar-les. "Això són les noies que poden quedar prenyades" o "Tu ets molt bonica" són algunes de les expressions amb les quals els membres del grup islamista palestí es dirigeixen a les ostatges, que apareixen colpejades, amb ferides i coixes quan són traslladades a un vehicle.

Quins països reconeixen Palestina com a estat?
 

L'ambaixada d'Israel a l'estat espanyol ha explicat que el vídeo, de tres minuts de durada, mostra set dones soldat de la base de Nahal Oz (al sud del país) segrestades per Hamàs el 7 d'octubre. El centre de familiars segrestats ha autoritzat l'emissió del vídeo, que conté imatges d'una gran duresa. En un comunicat, les famílies han explicat que el vídeo ha estat editat i censurat per excloure contingut angoixant: no inclou escenes de nombroses víctimes mortals i altres escenes violentes. "Retrata el tracte violent, humiliant i degradant que van patir les dones el dia del seu segrest, reflectint la immensa por visible als seus ulls", han dit.

 

Un vídeo per atacar Netanyahu

Els familiars han afegit que "tots els testimonis dels ostatges es fan ressò de la mateixa trista veritat: hem de portar tothom a casa". Així, carreguen contra el govern de Benjamin Netanyahu: "És una acusació severa d'un fracàs nacional per protegir els ostatges. No hi ha una tasca més gran, no hi ha victòria més significativa i no hi ha manera de restaurar l'esperança a Israel sense portar tothom: els vius per a la rehabilitació i els morts per a l'enterrament. El govern israelià no ha de perdre un moment més i hauria de tornar avui a la taula de negociacions", conclou el comunicat.

El 7 d'octubre, quinze dones soldat van ser assassinades a la base de Nahal Oz i set van ser portades vives a Gaza. Van passar 23 dies fins que les Forces de Defensa d'Israel (FDI) van aconseguir rescatar-ne una, Ori Magidish. Una altra, Noa Marciano, va morir en captivitat i el seu cos va ser recuperat per l'exèrcit israelià. Les cinc soldats que encara manté Hamàs són Liri Albag, Karina Ariev, Agam Berger, Daniella Gilboa i Naama Levy, que fa uns 230 dies que estan en captivitat.

El reconeixement de Palestina

El vídeo s'ha emès el mateix dia que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que reconeixerà oficialment l'estat de Palestina el 28 de maig —juntament amb Irlanda i Noruega—. La notícia no ha agradat gens a l'estat jueu, fins al punt que el ministre d'Exteriors d'Israel, Israel Katz, ha cridat a consultes l'ambaixadora israeliana a l'estat espanyol, Rodica Radian-Gordon, i ha convocat al Ministeri l'ambaixadora espanyola, Ana Solomon. "Han decidit concedir una medalla d'or als assassins de Hamàs", ha expressat en un comunicat, on ha afegit que els tres països "tenen la intenció d'enviar un missatge als palestins i al món sencer: el terrorisme val la pena". A més, ha amenaçat de "greus conseqüències" per aquest reconeixement oficial.

En canvi, els països àrabs han rebut amb satisfacció generalitzada el reconeixement de Palestina com a estat. Òbviament, el president palestí, Mahmud Abbas, ha celebrat la decisió dels tres països europeus, que contribueix a "la consagració del dret del poble palestí a l'autodeterminació a la seva terra i a l'adopció de mesures reals per donar suport a la implementació de la solució de dos Estats", ha indicat en un comunicat la presidència de l'Autoritat Nacional Palestina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!