El primer ministre britànic, Rishi Sunak, convocarà eleccions generals anticipades al Regne Unit per al pròxim 4 de juliol, segons ha confirmat en una compareixença aquest dimecres. Els rumors d'una convocatòria anticipada han anat augmentant al llarg d'aquest matí després que diversos ministres hagin cancel·lat la seva agenda per assistir a una reunió del gabinet i els mitjans britànic ho han donat per fet poc abans que ho anunciés el mateix mandatari. En una declaració davant el número 10 de Downing Street i sota una pluja incessant, Sunak ha defensat la seva tasca al capdavant de l'executiu i ha tret pit de les seves polítiques econòmiques. "Ara és moment que el Regne Unit triï el seu futur, de decidir si volem construir en el progrés que hem fet o arriscar-nos a tornar a la casella de sortida, sense cap pla ni seguretat", ha dit. 

Eleccions anticipades

Les últimes eleccions al Regne Unit es van celebrar el desembre del 2019, i les pròximes s'havien de celebrar a tot tardar el gener del 2025, ja que es fan en períodes de cinc anys, tot i que la previsió era que es convoquessin cap a finals d'any. Tanmateix, davant la manca de perspectives d'una millora econòmica abans de la tardor i la polèmica al voltant de la deportació d'immigrants a Ruanda, Sunak hauria pres la decisió de convocar els comicis de forma anticipada, segons han informat fonts pròximes a l'executiu a The Guardian. A més, les enquestes apunten a una victòria dels laboristes amb més de 20 punts d'avantatge sobre els conservadors, que no aconsegueixen recuperar els suports obtinguts el 2019. 

Aquest dimecres, però, la publicació de les últimes dades econòmiques han situat en una bona posició l'executiu de Sunak, ja que la inflació interanual de l'abril va ser del 2,3%, gairebé un punt per sota respecte al març, quan era del 3,2%. Aquesta xifra és la més baixa dels últims tres anys, i s'aproxima a l'objectiu del Banc d'Anglaterra del 2%. Precisament en el seu discurs, Sunak ha destacat la millora dels indicadors econòmics. "La nostra economia està creixent més de pressa del que ningú havia predit, la inflació ha tornat a nivells normals, i ara els preus començaran a baixar", ha apuntat. 

L'escalada de rumors abans de l'anunci de Sunak

La convocatòria d'una reunió extraordinària del gabinet per a aquesta tarda ha disparat les especulacions d'una possible convocatòria electoral, ja que ha obligat al secretari de Defensa, Grant Shapps, a endarrerir un viatge als estats bàltics, mentre que David Cameron, secretari d'Afers Exteriors, ha interromput un viatge a Albània. A més, el líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Stephen Flynn, ha preguntat directament a Sunak per aquesta qüestió en la sessió a la Cambra dels Comuns. "L'especulació abunda, així que crec que el públic mereix una resposta clara a una pregunta senzilla: té el primer ministre la intenció de convocar eleccions generals, o té por?" Sunak s'ha limitat a dir que hi hauria "eleccions generals en la segona meitat d'aquest any", sense especificar la data. 

Boicot a l'anunci de Sunak amb una cançó lligada als tories

A banda de la pluja, que ha deixat completament xop al primer ministre, el seu discurs ha estat difícil d'escoltar perquè algú ha posat a tot volum la cançó Things Can Only Get Better, del grup D:Ream, i molt vinculada als tories, ja que el 1997 va ser l'himne de campanya dels laboristes que va convertir Tony Blair en primer ministre britànic després de 18 anys de governs conservadors.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!