“Busquem EPI sota les pedres”. “Ens falta material de protecció de tot tipus”. “Si els hospitals no tenen material, imagina’t les residències”. Aquests són alguns dels clams que fan diverses persones que treballen en residències d’ancians consultades per ElNacional.cat, que no han volgut parlar amb noms i cognoms ni donar el nom de la residència on treballen per por a les represàlies. La gran majoria de residències no disposen del material de protecció necessari per fer front a la crisi del coronavirus.

“S’han rebut packs del departament però són insuficients”, detalla el delegat de Geriatria de la Federació de Sanitat de CCOO, Josep Maria Martínez. Ara per ara, assegura que esperen l’arribada de tests, que segons considera, s’haurien de fer de manera massiva. “Actuen quan es mor algú, però sovint ja és massa tard”, ressalta. “En alguns casos, ha passat i a la residència no es tenien ni màscares ni bates”.

coronavirus   ume   desinfeccio   residencia avis   efe

Efe

D’aquesta manera, explica que els pocs EPI que hi ha, bates o màscares acaben sent reutilitzades, després de ser netejades amb alcohol. “És com si un bomber anés a apagar un incendi amb samarreta i pantalons curts”, clarifica. Malgrat els clams del sector, des d’Afers Socials i Família s’insisteix que des del departament s'han repartit 550.000 elements de protecció individual i que n'han d'arribar més. Ara per ara, però, des de les residències es constata que el material rebut és insuficient.  

El nombre de morts

El delegat de CCOO exposa que tots els ancians morts en residències des del 15 de març haurien de classificar-se com a defuncions per coronavirus. Igual que les diferents baixes de personal que s’han detectat des d’aquesta data. “No se sap de la xifra total que diu Afers Socials, quins casos han estat per coronavirus i quins no”, insisteix Martínez.

residència d'avis efe

Efe

Així, es pregunta fins quin punt els protocols són “realistes” perquè, sense anar més lluny, moltes residències no tenen l’espai suficient per aïllar ancians amb possibles positius per coronavirus. A més, recorda que el personal s’emporta els uniformes per rentar-los a casa, augmentant d’aquesta manera els possibles contagis. “Moltes residències no han habilitat encara el rentat d’uniformes in situ”, i remarca: “No saben si hi ha positius i s’emporten l’uniforme a casa. El virus pot anar de la residència a casa i a la inversa”.

Desinfectar les residències

Martínez insisteix en la importància de desinfectar. En aquesta mateixa línia, aquesta setmana el secretari d’Afers Socials i Família, Francesc Iglesies, va explicar que hi havia unes 275 peticions que ja s'estan tramitant. D'aquest total, 64 desinfeccions ja s'han realitzat per empreses de la Generalitat i n'hi hauria 164 més de programades. Unes 24 les han fet o les estan fent els mateixos ajuntaments amb els seus propis mitjans, 12 les mateixes residències i 35 la Unitat Militar d'Emergències (UME). 

Les preguntes que planteja el coronavirus

La pregunta que es fan des del sindicat ara per ara és què passarà a les residències enmig de la crisi del Covid-19. I és que les residències també són empreses. “Hi ha residències que tenen 50 o 30 avis. Què passarà si se’n moren alguns? Tu voldràs portar un familiar teu en aquesta residència? Com es pagaran els sous del personal?”, es pregunta.

residència gent gran efe

Efe

Precisament, des de CCOO exposen que una altra pregunta important que posa sobre la taula la situació d’excepcionalitat en la qual vivim és si les residències haurien de dependre, com fins ara, de la Conselleria d’Afers Socials i Família, o bé canviar a Salut.