La Cimera del Clima que s'està celebrant a Egipte està destapant noves dades sobre la situació del canvi climàtic que urgeixen a actuar ràpidament per tal d'evitar les pitjors conseqüències del canvi climàtic. La darrera d'aquestes dades que desmunten el que es creia fins al moment prové d'un estudi de Climate TRACE, una coalició sense ànim de lucre. Han descobert que les emissions procedents de la producció de gas i petroli reals tripliquen les declarades pels països obligats a reportar-les a la Convenció Marc de l'ONU per al Canvi Climàtic.

❓  COP27 a Egipte: Què es pot esperar de la Cimera del Clima 2022?

🟢 Els 4 aspectes del canvi climàtic que ja t’afecten i la Cimera COP27 hauria de revertir

❌ La impunitat climàtica dels Estats Units: el major contaminant històric no paga

Climate TRACE ha presentat a la CP27 un inventari més detallat de les emissions del que han presenta fins ara els Estats. El document inclou dades sobre emissions de 72.612 fonts individuals, entre les quals hi ha centrals elèctriques, siderúrgiques, carreteres o jaciments de petroli i gas; i rastreja vint sectors com aviació, agricultura, transport marítim o residus. A més, amplia i actualitza les emissions a nivell país i sectorial, mesures des del 2015 (any de l'Acord de París), per incloure les corresponents el 2021 i incorpora la possibilitat d'examinar les dades per diferents gasos d'efecte hivernacle, com CO₂, metà o òxid nitrós, segons detalla Efe. 

"Per fi tenim dades sobre emissions que ens permeten actuar amb decisió i prioritzar els esforços per aconseguir les enormes reduccions que necessitem per evitar els impactes més catastròfics de la crisi climàtica", ha afirmat el fundador de Climate TRACE, Al Gore. Les dades mostren que, a causa de la manca d'informació sobre les fuites de metà, la crema en torxa i altres activitats associades a la producció de petroli i gas, "les emissions són molt més elevades del que s'havia informat". 

La COP27, una eina per "restablir les ambicions climàtiques"

Aquestes dades han sortit a la llum en el context de la COP27, una cimera que cerca consolidar el compliment dels acords climàtics. El secretari general de l'ONU, António Guterres, va donar el tret de sortida a la Cimera pel Clima amb un missatge clar: "Cal reconstruir la confiança i restablir l'ambició necessària". "La COP27 ha d'establir les bases per a una acció climàtica molt més ràpida i decidida ara i en aquesta dècada crucial, quan la lluita global del clima es guanyarà o perdrà", va afirmar. 

Justament, en les seves primeres paraules a la COP27 va tractar el problema de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Guterres va alertar que aquestes emissions continuen creixent a nivells rècord i les temperatures continuen incrementant-se, amb el món molt lluny dels objectius fixats a l'Acord de París. "Això significa que el nostre planeta va pel camí d'assolir punts d'inflexió que faran que el caos climàtic sigui irreversible i que hi hagi per sempre un augment catastròfic de la temperatura", va sentenciar.