endesa cop25

Oceana, organització per a la protecció i conservació dels oceans, ha sol·licitat un Pla d'Acció Internacional per preservar els boscos d'algues, "valuosos ecosistemes marins", i ha instat que s'incloguin en les estratègies oficials a fi de combatre el canvi climàtic.

Precisament per aquesta raó, l'entitat presentarà una exposició fotogràfica en la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP25), que aquests dies se celebra a Madrid, a fi de mostrar el rol clau que aquests 'boscos blaus' com a emmagatzemadors de CO2, mentre ha avisat que a causa de la seva desprotecció es perd entre l'un per cent i el set per cent de la seva superfície anualment.

Els anomenats 'boscos blaus', compostos per grans algues marines, són "molt presents" als oceans de tot el planeta i milers d'espècies en depenen directament per sobreviure. De fet, Oceana ha recordat que com més gran sigui la biodiversitat que allotgen, "més resilients" seran els oceans davant factors desestabilitzadors.

'Boscos' d'algues

"Els 'boscos blaus' actuen com a pulmons dels nostres oceans i és per això per la qual cosa els hem de protegir com es mereixen. Els informes científics tendeixen a focalitzar-se als boscos terrestres, però cap destacar que les algues són les responsables de l'absorció d'una cinquena part del CO2 dels oceans. És essencial que el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) els tingui en compte i que les institucions pertinents vetllin per la seva protecció a l'hora d'elaborar polítiques internacionals contra el canvi climàtic", ha dit el director d'Investigació i Expedicions d'Oceana a Europa, Ricardo Aguilar.

Sovint, prossegueix, el paper dels oceans com aliats contra el canvi climàtic queda minimitzat, tanmateix, la vegetació marina pot allotjar fins a 1.000 tones de CO2 per hectàrea. En aquest punt, Oceana ha comentat que en els casos en els quals sí que s'inclouen en els plans contra el canvi climàtic, sovint "es passen per alt" els 'boscos blaus', malgrat que poden absorbir tant CO2 com els manglars, les maresmes i les prades submarines juntes.

Hi ha més de 17.000 espècies dins dels boscos d'algues marines, entre les quals destaquen les algues brunes, les quals poden viure en profunditats de més de 150 metres, mentre que també poden flotar en oceans oberts; les algues verdes, que es poden trobar barrejades amb altres plantes marines i en el seu conjunt proporcionen aliment i refugi a centenars d'animals marins; i les algues vermelles, que exerceixen un paper important en els ecosistemes marins i formen exuberants prats i boscos marins.