El Sindicat d'Estudiants ha convocat una vaga a tot Espanya els dies 16, 17 i 18 de setembre en protesta per les condicions amb què s'iniciarà el pròxim curs escolar 2020-2021, marcat per la Covid-19.

La secretària general del Sindicat d'Estudiants, Coral Latorre, ha realitzat aquest anunci davant de la porta de la seu del Ministeri d'Educació a Madrid, fins on ha anat per donar suport a una iniciativa que ha recollit més de 230.000 firmes per exigir al departament que dirigeix Isabel Celaá una "tornada segura" dels menors a les aules espanyoles.

Latorres ha explicat als mitjans que estan "sorpresos" pel comportament de la ministra. En concret, el fet que "a uns 15 dies d'iniciar el curs escolar, encara no s'hagi pres ni una sola mesura que garanteixi una tornada a les aules segura i digna". Segons el seu parer, Celaá s'ha passat "cinc mesos de braços plegats", mentre famílies, docents i alumnes esperen "desesperats" l'inici d'un cursos que serà "totalment caòtic".

"L'únic que han dit que és que cal portar mascareta i això no és cap solució a aquesta situació" i que "el curs podrà ser semipresencial", ha lamentat Latorre, abans d'exigir a Educació altres mesures que ells mateixos reivindiquen, com la baixada de ràtios a les aules, la contractació de 165.000 professors o plans de reforç en la neteja de les escoles. Per al sindicat, el necessari seria "un pla unificat" a tot el país i no "repetir el desastre que van suposar les classes online" del confinament que "van apartar del sistema milers d'estudiants".

Sense un lideratge del govern espanyol en aquesta matèria, explica Latorre, "es fa més gran el fracàs escolar" i es permet a que la dreta "faci i desfaci al seu aire" i "aprofiti la situació per aprofundir en la privatització i les retallades a l'escola pública", com, segons ha explicat Latorre als mitjans, ja estan veient a Euskadi i la Comunitat de Madrid.

En aquest sentit, ha cridat a defensar l'escola pública, com el model que "més ha patit" en els últims anys. En la seva intervenció, ha demanat un pla de rescat a aquest model, que passi per "una inversió del 7% del PIB" i "una partida extraordinària de 100.000 milions", és a dir, "el mateix que se li ha regalat a l'Ibex". Latorre proposa que, en el cas que no hi hagi per a aquesta inversió, s'apliqui "un impost a les grans fortunes" que permetin "rescatar" la pública.