Les empreses Google, Twitter i Yahoo han retirat 4 dels 15 continguts d'internet que incitaven al suïcidi i que van ser denunciats pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) davant la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el passat 5 de maig.

El CAC va presentar una denúncia davant la Fiscalia de Catalunya contra 15 continguts (6 vídeos de YouTube, 4 blogs, 2 webs, 2 fòrums i 1 compte de Twitter) per considerar que eren susceptibles d'un delicte tipificat en els articles 143.1 i 147 del Codi Penal i el mateix dia es va dirigir a les empreses proveïdores del servei per demanar la retirada dels continguts, ha informat el CAC en un comunicat fet públic avui.

En concret, Twitter ha retirat el compte "@suicidas_frases", mentre que Google (propietària de YouTube) ha suprimit el vídeo "13 formes de suïcidar-se" i ha inclòs una advertència obligant els usuaris a registrar-se com a majors d'edat quan s'intenta accedir als dos vídeos següents: "Carta de suïcidi per a la mama" i "Paraules d'una jove suïcida". Igualment, Yahoo ha suprimit el fòrum "Respostes: Algunes pastilles per morir sense dolor?", mentre que Google ha eliminat el blog "Suïcidi", han informat les mateixes fonts.

El president del CAC, Roger Loppacher, i la presidenta de l'associació Després del Suïcidi-Associació de Supervivents, Cecilia Borràs, van presentar el passat 8 de maig un informe en el qual denunciaven la presència de continguts a internet que inciten a la mort per suïcidi. Dos dels continguts retirats, "Manual del suïcida, 13 formes de suïcidar-se" o "Respostes: Algunes pastilles per morir sense dolor?", proposaven la creació de grups suïcides privats en les xarxes socials i en els programes de missatgeria instantània, segons el CAC.

Per combatre els efectes negatius que aquests continguts poden tenir sobre grups vulnerables com els adolescents i les persones amb malalties cròniques o mentals, el CAC recomana en el seu estudi fomentar la comunicació en el si familiar, que els pares exerceixin control davant la navegació per internet dels seus fills i fomentar l'esperit crític davant els continguts que circulen per la xarxa.

L'anàlisi també revela que una recerca de la paraula "suïcidi" a YouTube torna 89.000 respostes i que l'anàlisi de la meitat d'elles demostra que el 58 % corresponen a continguts de risc, mentre que si s'analitzen la meitat dels 19 milions de resultats de Google, el 10 % són de risc. Segons dades de l'OMS, cada 40 segons una persona es treu la vida al món i a Catalunya el 2015 es van suïcidar 495 persones.