Els mesos de confinament van augmentar encara més l'abús dels més petits de les pantalles. Mentre moltes famílies havien de teletreballar, els infants es distreien amb la televisió, el mòbil, els ordinadors o les tauletes. També els utilitzaven per seguir les classes en línia i comunicar-se amb els amics, i per compartir estones d'oci amb la família quan acabava la jornada escolar i laboral. 

Manuel Armayones, professor de Psicologia i Ciències de l'Educació a la Universitat Oberta de Catalunya i investigador de l'eHealth Center, considera que clarament es va abusar de les pantalles. Assenyala, però, que "no hem de buscar culpables. Tots ho vam fer de la millor manera que vam poder, i ara només podem mirar enrere i intentar aprendre alguna cosa d'aquella etapa".

Com afecta l'excés de pantalles als infants?

L'expert puntualitza que "es tracta d'un abús, no pas d'una addicció", i que ve de temps enrere. Una exposició abusiva a aquestes tecnologies pot generar un malestar excessiu, irritabilitat i aïllament. A llarg termini, l'activitat sedentària pot alterar les hores de son i provocar problemes de sobrepès o obesitat. 

nens pantalles unsplash

Una exposició excessiva a les pantalles pot provocar malestar excessiu, irritabilitat i aïllament / Unsplash

Altres estudis afegeixen que l'ús excessiu de pantalles en menors podria arribar a afectar el seu desenvolupament cognitiu. Cal, per tant, fer una desconnexió digital i trencar la dependència amb la tecnologia.

Per tal d'aconseguir-ho, és important limitar el temps que es dedica a les pantalles en funció de l'edat. Es recomana que els menors de dos anys no facin un ús rutinari de les pantalles; de tres a cinc anys es recomana fer-ne un ús màxim de 30 minuts al dia; de sis a dotze anys s'aconsella fer-les servir una hora al dia com a màxim i, finalment, de tretze a setze anys el límit és de dues hores diàries.

Consells per facilitar una desconnexió de les pantalles

Les dades, però, demostren que fins a l'arribada de la pandèmia els infants passaven unes tres hores diàries enganxats a tota mena de dispositius. Durant el confinament, el consum de televisió va augmentar fins a un 70%, i l'ús de mòbils, tauletes i consoles va créixer un 80%, segons un butlletí informatiu publicat per Kantar Media.

Armayones, expert en l'impacte d'aquestes noves tecnologies, apunta cinc consells per aconseguir que els nens i nenes desconnectin de les pantalles.

1
Establir unes normes
Consells per desenganxar els infants de les pantalles

El primer i més important pas per poder regular l'ús dels dispositius digitals és posar normes clares. L'expert insisteix que "cal tenir una conversa sincera perquè entenguin per què no poden estar tot el dia enganxats i per què han de seguir algunes normes".

Aquestes han d'incloure el que es pot fer i el que no, quant de temps se li pot dedicar i en quins moments del dia cal reduir-ne l'ús. Sobretot, el que cal tenir en compte és "si l'ús d'aquests dispositius canvia el comportament dels nens o si les activitats que duen a terme, com en el cas dels videojocs, els creen una certa addicció", afegeix.

2
Pactar condicions
Consells per desenganxar els infants de les pantalles

Cal establir normes, però això no significa que a vegades no puguin ser flexibles. "Si un nen es porta bé i té un bon rendiment escolar, de vegades li podem deixar el mòbil una estoneta més. En altres casos, quan veiem que l'ús d'aquestes eines genera un problema, és important restringir-ne l'ús», explica l'expert. Així mateix, cal aclarir que el temps pactat també pot variar en funció de les circumstàncies. En períodes d'exàmens, per exemple, hi haurà casos en què caldrà reduir l'ús d'aquestes eines.

«Cal recordar que encarem aquesta conversa com a pares. Ens agradi més o menys, de vegades hem d'imposar certes normes», comenta. 

 

3
Oferir alternatives
Consells per desenganxar els infants de les pantalles

Quan es limita l'ús del mòbil s'han d'oferir alternatives perquè es faci més suportable pels infants. Les activitats a l'aire lliure, per exemple, són fonamentals per al desenvolupament de les criatures. I per fer-les no cal dependre de cap element tecnològic. 

"Els nens no demanen mai el mòbil quan són a la platja o en un parc aquàtic, perquè s'ho estan passant bé i estan entretinguts. Sí que el demanen, per exemple, quan anem a dinar i s'avorreixen amb les converses dels adults. Això ens hauria de fer pensar", comenta l'expert.

4
Hem de donar exemple
Consells per desenganxar els infants de les pantalles

De res serveix advertir sobre la importància de reduir l'ús de pantalles si no donem exemple. "Ensenyem moltes més coses als infants quan no els intentem ensenyar res que quan sí que ho intentem fer", comenta Armayones.

"Si volem ensenyar als nens que no han de dependre d'una pantalla, és imprescindible que els adults els demostrem el mateix amb les nostres accions", assenyala l'investigador.

5
Sense contrasenyes, però amb seguretat
Consells per desenganxar els infants de les pantalles

Finalment, cal recordar que els mòbils que utilitzen els nens sempre han d'estar supervisats i que, per tant, no hem de posar-hi contrasenyes. "És més important la seguretat dels infants que la seva privacitat. Per això és fonamental que estiguem pendents de com utilitzen el mòbil i de què fan amb ell", comenta. Així, doncs, l'expert també recomana aplicacions dissenyades per al control parental d'aquests dispositius.

Imatge principal: nena utilitzant una tauleta / Unsplash