És difícil, en un any tan complicat com està sent el 2020, parlar del temps que passem davant les pantalles. Amb un confinament com el que hi ha hagut, les restriccions i el panorama que es presenta amb els rebrots, la televisió o els ordinadors s'han convertit en moltes llars en un mitjà per a la distracció de pares i fills en moments difícils.

Com a resultat, per norma general ens hem tornat menys actius. Però les conseqüències per a la salut són innegables. Un equip d'investigadors ha realitzat un estudi observacional per a una investigació a llarg termini destinada a estudiar com la genètica i el medi ambient impacten en el desenvolupament de malalties.

Noia amb el portátil

La investigació

En l'estudi, els investigadors van analitzar dades sobre l'estil de vida i la demografia d'un total de 490.966 participants entre les edats de 37 i 73 anys. Es va seguir els participants de 2006 a 2018, i les seves dades es van vincular als registres nacionals de morts i malalties.

Per descartar la possibilitat que la mala salut estigués provocant que els participants fossin més sedentaris i veiessin més televisió, els investigadors van excloure del seu estudi als que tenien càncer i malalties cardiovasculars. A més, van deixar fora qualsevol persona que hagués tingut algun esdeveniment advers relacionat amb la seva salut en els 2 anys anteriors. Quan van analitzar les dades, l'equip va descobrir que els que tenien els riscos generals més baixos per a la salut eren els que veien televisió durant 2 hores o menys al dia.

Els experts van estimar que el 6 per cent de totes les morts i el 8 per cent de les morts cardiovasculars es van associar amb el temps de visualització de televisió. A més, els científics van concloure que si els participants limitessin el temps de televisió a 2 hores al dia, podria potencialment prevenir o retardar totes les morts en un 5,62 per cent i les morts cardiovasculars en un 7,97 per cent. Es tracta de xifres considerables.

Però com és lògic no és només l'acte físic de veure televisió el que contribueix a la mala salut, sinó que simbolitza l'estil de vida sedentari d'una persona. "El que més veu la televisió algú, menys mou el seu cos", asseguren els experts. Però és extrapolable a veure vídeos al telèfon, en una tablet o en un ordinador.

Dona amb el comandament a distància

Els científics recomanen buscar maneres simples de tornar-se més actiu. En primer lloc, anar a la consulta del metge per fer una avaluació de la salut i començar a canviar hàbits alimentaris, així com obtenir recomanacions sobre quin tipus d'activitats són les millors per a les necessitats personals de cada un en funció de la seva edat i la seva salut. A més, cal anar realitzant-les a poc a poc, començant amb 5 minuts al dia i augmentant gradualment.

També cal tenir en compte que qualsevol activitat física pot comptar-se com a exercici, com anar al supermercat, passar l'aspirador o rentar els plats, per la qual cosa seria bo incrementar aquest tipus d'accions en el dia a dia. L'objectiu final és realitzar aproximadament 150 minuts per setmana d'activitat física d'intensitat moderada o 75 minuts per setmana d'activitat física d'intensitat vigorosa.