En la mateixa setmana que el Govern balear expressava el seu compromís amb la llengua, la Conselleria de Salut ha tancat l'expedient que va obrir a una metgessa per determinar si es va negar a atendre a una pacient pel simple fet de parlar català.

D'aquesta manera, l'executiu balear ha desatès la denúncia per discriminació lingüística que un usuari havia interposat. "Avui ma mare ha anat al metge, al CAP de Son Pisà de Palma i la metgessa s'ha negat a entendre-la en català", va denunciar a Twitter. Salut ha considerat finalment que l'atenció va ser correcta: la pacient va sortir de la visita amb la prescripció del tractament necessari pel problema que presentava, a més de tenir una consulta de seguiment reservada.

TUIT discriminacion linguistica palma

El Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) ha informat que aquesta setmana havia iniciat un procediment per recollir informació sobre com es va desenvolupar la cita entre la doctora i la pacient. Després d'analitzar aquesta informació, la direcció assistencial ha considerat que la metgessa va oferir una consulta "adient" des del punt de vista de l'atenció sanitària "amb enteniment per les dues parts en tot moment". D'aquesta manera, Salut ha informat que no preveu l'obertura de cap expedient sancionador per desatenció, quelcom que ja s'ha comunicat a les parts interessades.

La família de moment no ha parlat públicament del tema, després d'haver estat ja desatesos. De fet, van presentar la denúncia davant de l'Oficina de Drets Lingüístics, però l'IB-Salut va passar olímpicament del tema. Una desatenció que va causar malestar dins del Govern i que va forçar una reunió d'urgència, de la qual va sorgir aquesta setmana la decisió d'expedientar els sanitaris que es neguin a atendre per catalanofòbia.

Catalanofòbia creixent

La mesura ha molestat molt l'extrema dreta, que ha fet servir les mentides per intentar titllar-la de xenòfoba. El líder de Vox a Balears, Jorge Campos, va acusar el Govern de voler castigar els treballadors que "no parlin català", però una periodista va deixar-lo sense paraules quan va destapar les falsedats que predicava: "No s'expedienta cap metge per no parlar català, el que passa és que s'obre un expedient administratiu als metges que es neguen a atendre pacients que s'expliquen en català i als quals el metge pot respondre en l'idioma cooficial que trobi convenient, com pot ser el català o el castellà". De fet, ja hem vist com la metgessa en qüestió no ha atès una pacient en català i no ha passat res.

La catalanofòbia a la sanitat pública balear és un problema creixent últimament. L'Obra Cultural Balear ha denunciat recentment que "aquest estiu s'ha fet visible una situació que fa molts anys que existeix": "Les persones que opten per usar el català pateixen discriminació, en molts casos de baixa intensitat i en d'altres, autèntiques agressions". "És necessari que el Govern reaccioni públicament davant l'allau de denúncies públiques, moltes de les quals referides al sector de la Sanitat Pública", van afegir, motiu pel qual van proposar la posada en marxa d'un pla de xoc pel català.

 

Imatge principal: El centre de salut de Son Pisà (Palma) on es va viure una discriminació lingüística / Google Maps