Des d'aquest dimecres els animals deixen de ser considerats coses, per passar a ser reconeguts com a "éssers que senten". Així ho expliciten les modificacions que s'han fet al Codi Civil, la llei Hipotecaria i la llei d'Enjudiciament Civil. Tot plegat permet que, a partir d'ara, els animals no siguin tractats com objectes als ulls de la justícia. Això implica que no podran ser embargats, hipotecats, abandonats, maltractats o separats dels seus amos en cas de separació o divorci. 

Entre les novetats més cridaneres d'aquest nou estatus legal que tindran els animals trobem la regulació de la seva custòdia en separacions o divorcis. Des d'aquest moment el jutge encarregat del cas podrà sobre la custòdia dels fills i les mascotes. També es regula el fet que, si una persona troba un animal perdut l'ha de tornar al propietari, a no ser que hi hagi indicis de maltractament. En tornar-lo, si n'ha tingut cura podrà reclamar les despeses que li han suposat. 

Aquests canvis has estat possibles gràcies a una proposta de llei presentada per PSOE i Unidas Podemos que va rebre un ampli suport, amb comptades excepcions: PP i Vox.  Anteriorment altres partits havien iniciat els tràmits per modificar el règim jurídic dels animals. Un d'ells va ser Ciutadans l'any 2017. Més sorprenent és el cas del PP, qui l'any 2018 també va fer una proposta similar. Aquest cop, però, els populars van votar en contra. 

Vox, en canvi, va mostrar el seu desacord amb la proposició de llei d’ençà que es va votar al Congrés prendre-la en consideració. En aquell moment el diputat de Vox Ángel López Maraver va qualificar la proposició de "socialdelinqüent que avança en una societat decadent cap a una civilització bàrbara que deixa l'animal als peus dels cavalls i els homes a les portes del corredor de la mort".

Un DNI per mascotes 

Aquests no són els únics canvis legals referents a les mascotes que s'experimenten aquest 2022. També hauran de tenir el seu propi document nacional d'identitat (DNI). Aquesta nova norma neix amb la intenció de tenir identificades totes les mascotes  "per garantir que avancem al camí correcte i en un model on cap animal no sigui abandonat a la seva sort a Espanya i així fomentar l'adopció", va explicar el passat octubre la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra. 

Aquest DNI animal serà obligatori i necessari per a la identificació d’animals de companyia, gossos o gats, i permetrà castigar i multar el responsable en cas d’abandó o maltractament.