El pròxim dimarts 22 de desembre se celebra el tradicional sorteig de la Loteria de Nadal. Milers de persones d'arreu de l'Estat provaran sort per guanyar el 'Gordo' o emportar-se un pessic dels 2.408 milions que es reparteixen.

Malgrat que la Loteria porta més de 200 anys celebrant-se, encara sorgeixen dubtes sobre com verificar que un dècim o una participació és autèntica. A més, aquest 2020, amb la crisi sanitària del coronavirus i davant de la impossibilitat de desplaçar-se i generar aglomeracions, ha augmentat la venda de Loteria online, allò que també augmenta el risc de patir estafes.

Verificar dècims i participacions físiques

Per saber si un dècim o una participació física és autèntica el més important és fixar-se que el bitllet disposi del segell de l'entitat corresponent, així com que estigui indicat "Fraccionament autoritzat per Loteries i Apostes de l'Estat".

D'altra banda, mai un no s'ha de confiar del tot de la venda de participacions que realitzin presumptes entitats benèfiques. Per saber si són verídiques, es poden descobrir en cas que tinguin preus més baixos del normal (entre 4 i 5 euros) o verificant que el dècim incorpori la suma total per la qual es participa, la causa benèfica o organització que rebrà l'import i el número del bitllet.

loteria nadal efe

Imatge: Una administradora ven bitllets de la Loteria de Nadal  / EFE

La compra de Loteria online

D'altra banda, també cal anar amb compte a l'hora de certificar l'autenticitat dels dècims comprats per internet. L'opció més segura és comprar els números directament a través de web oficial de Loteries i Apostes de l'Estat. En aquest cas, no s'adquireix un dècim físic, però es fa arribar un resguard oficial que té la mateixa validesa. D'altra banda, també es poden adquirir els dècims a les pàgines intermediàries que col·laboren amb les administracions de Loteria de tot Espanya, que envien al dècim físic a domicili. Aquests llocs tenen certificació oficial i garanteixen la validesa del bitllet.

En tots els casos, el més segur per saber si el teu dècim és veraç és comprovar si en realitzar la compra es rep un correu electrònic que serveix com a comprovant. Cal corroborar que vingui certificat per la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre. Si això es compleix, el dècim online tindrà el mateix valor que un dècim físic, ja que l'empresa en línia el reservarà al teu nom i serà autèntic.

Més consells per evitar estafes

A l'hora de comprar Loteria de Nadal a través d'Internet, cal anar especialment amb compte amb determinats indicis a les pàgines web que ens poden indicar que es tracta d'una estafa. Per descobrir si l'adreça és segura, cal observar que la pàgina tingui un cadenat o una clau al peu de pàgina i que comenci per "https//www..." ja que això indicarà que es tracta d'un lloc segur en què les nostres dades estan encriptades. D'altra banda, un altre consell és comprovar sempre que hi hagi una direcció de contacte vàlida en cas de dubtes o complicacions.

Igualment, es pot comprovar que el web no és del tot segur o autèntic quan hi ha una quantitat molt alta de d'errors ortogràfics i gramaticals, si l'aparença genera dubtes, en cas de disposar d'ofertes massa positives i si a l'hora de contactar tan sols ofereix un número de telèfon mòbil.

Més prevenció

Per a més seguretat, per si s'arriba a donar el frau, és important guardar tots els correus electrònics i fer captures de pantalla de tot el procés de compra. Especialment quan la pàgina confirmi els teus pagaments, ja que en cas d'estafa disposaràs de prou proves per denunciar-ho.

Imatge principal: Dues persones mirant dècims de la Loteria de Nadal / EFE