El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Ricardo Blázquez, ha assegurat aquest dimecres en una roda de premsa a la seu de la CEE que no demanaran una investigació sobre els casos d'abusos sexuals comesos per sacerdots a l'Església espanyola en el passat. "La Conferència Episcopal Espanyola no té autoritat sobre les diòcesis per fer aquest tipus d'estudi, que cada diòcesi faci el que cregui oportú", ha declarat Blázquez, en ser preguntat per si encarregaran un estudi històric.

Blázquez, que ha hagut de retre comptes aquesta setmana davant dels bisbes espanyols sobre el contingut de la Cimera antipederàstia que s'ha celebrat a Roma, en la qual ha participat, tampoc no ha avançat mesures concretes que vulguin adoptar davant els abusos sinó que ha indicat que esperaran a les normes que dicti el Papa en les properes setmanes. "Estem oberts al que se'ns vagi demanant per eradicar aquesta qüestió tan greu", ha subratllat, mentre ha apuntat que els bisbes del món han demanat al Papa que aquestes normes siguin les mateixes per a tothom.

Preguntat per si col·laboraran amb la Fiscalia, Blázquez ha assegurat que les diòcesis i la CEE estan "disposats a col·laborar" però ha matisat que la seva col·laboració és "directament amb els tribunals". Segons ha assenyalat, són els jutges els que poden "rebre i estudiar les denúncies i dictar la sentència". En aquest sentit, també ha demanat que es distingeixi "entre una denúncia, l'estudi producte de la mateixa i la sentència" i no aparegui una persona "com a condemnada en el moment en què hi hagi una denúncia".

El cardenal ha definit la trobada amb la resta de presidents de les conferències episcopals del món al Vaticà com "una feina molt intensa i interessant" i ha agraït la possibilitat que han tingut d'escoltar víctimes d'abusos amb testimonis "estremidors".

Sí a les víctimes i a col·laborar amb l'Estat

"Ha estat un sí inequívoc a les víctimes, un sí a les seves famílies i a la col·laboració amb les autoritats de l'Estat. Això ha estat molt clar sempre. I diria com el revés de la qüestió, un no als abusadors, un no als encobriments, un no al silenci còmplice i un no al tractament inadequat per les autoritats de l'Església d'aquesta qüestió", ha subratllat Blázquez.

En aquesta línia, ha assegurat que ell ha rebut força víctimes espanyoles, "ja des de fa temps", i ha reconegut que algunes d'elles es trobaven "profundament irritades".

Sobre si els bisbes adoptaran com a mesura expulsar els capellans abusadors del sacerdoci, Blázquez ha insistit que seguiran les normes que arribin des de Roma encara que ha afirmat que no "repetiran en absolut" el procediment de traslladar un pederasta d'una parròquia a una altra o de pagar la víctima. "El problema d'un pederasta, d'un pedòfil, no es cura amb un trasllat, tampoc no es cura només econòmicament", ha precisat.

Blázquez ha posat en relleu que la cimera a Roma va ser un acte "sense precedents" i també sense acompanyants perquè "no ha tingut un tipus paral·lel de convocatòries en altres àmbits". En aquesta línia, ha insistit que, encara que l'Església ha reflexionat sobre aquest fenomen que és "un pecat" i "un delicte", afecta "tota la humanitat".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat