Com cada tardor, el món sencer es troba preparant la seva disfressa i la carabassa per viure l'encant de les nits més fosques de l'any, Halloween, una tradició ja consolidada que molts creuen que té el seu origen a Nord-Amèrica. La realitat, però, és que aquesta famosa festivitat global ve de la Irlanda Celta, on va començar a celebrar-se amb el sobrenom de Samhain, que en gaèlic significa "final de l'estiu".

Segons el folklore irlandès, aquesta celebració, que es fa al voltant d'una foguera i d'un banquet, marcava la fi de l'any celta i el començament d'un de nou, fet pel qual els ancestres pagans consideraven que, durant la nit del 31 d'octubre, els esperits dels morts tornaven a visitar el món dels mortals. Per als celtes, el Samhain era el més important dels festivals estacionals, entre l'equinocci de tardor i el solstici d'hivern.

No eren carabasses, sinó naps i patates

Posteriorment, a l'Edat Mitjana van incorporar-se nous costums com la tala de naps o patates (i posteriorment carabasses), i van ser els nombrosos immigrants irlandesos els que van estendre aquestes tradicions als Estats Units, on aquesta celebració va ser adaptada i acollida amb gran èxit perdurant en el temps.

Nabos tallados

Originalment es talaven naps i patates / Turisme Irlanda

Cada any, l'illa d'Irlanda acull l'esperit de la nit més terrorífica de l'any amb la celebració d'importants festivals, així com rutes i atraccions que omplen els carrers per a recordar-nos que Halloween és irlandès.

La més famosa d'Europa

El que va començar com una simple festa de disfresses a un pub de la famosa ciutat emmurallada de Derry s'ha convertit ara en una de les celebracions de Halloween més importants de tota Europa, triat també el millor destí de Halloween del món pel diari USA Today.

Convertida en la ciutat dels esquelets i una muralla encantada, aquest any se celebra la 35a edició de Derry Halloween, i es farà recreant del 29 al 31 d'octubre cinc mons màgics sota el lema "el despertar de la ciutat emmurallada", on cadascun d'ells representarà un esperit diferent del Samhain a través de les instal·lacions, exhibicions, música, caracteritzacions i animació.

Derry Halloween (8)

La ciutat de Derry quan se celebra Halloween / Turisme Irlanda

La desfilada terrorífica més famosa d'Irlanda

D'altra banda, també celebrant la seva 35a edició i presentant-se un cop més com l'esdeveniment de Halloween més gran a Irlanda amb més de 70.000 espectadors, el Macnas Halloween Parade desfilarà pels carrers de Galway amb gegants articulats, imatges escultòriques, pirotècnia i actuacions amb música en directe.

I és que Irlanda, octubre rere octubre, es prepara per celebrar la més terrorífica -i original- nit de l'any.

Imatge principal: Halloween / Unsplash