La nit no és completament fosca, les estrelles i la lluna l'il·luminen. Si et diuen "Extremadura", segur que la primera imatge mental que et ve no és precisament la d'un cel estrellat. Això podria canviar perquè sembla que Extremadura és el lloc perfecte per a l'observació del cel estrellat, a causa d'una contaminació lumínica molt reduïda, l'escassa densitat de població i la distribució territorial al voltant de nuclis petits i mitjans. A més, a aquest fet, se li afegeix també una qualitat mediambiental, amb més de 60 espais naturals i 1.500 quilòmetres de costa d'aigua dolça i a les favorables condicions meteorològiques de les quals gaudeix Extremadura durant l'any.

Aquestes condicions fan que Extremadura tingui un bon turisme astronòmic. En aquest sentit, hi ha infraestructures per a l'observació del cel extremeny. La xarxa d'observatoris potencia la divulgació cultural i científica del cel estrellat, una xarxa que busca el turisme d'experiències i des del firmament apareix espectacular a simple vista. Es tracta de miradors o panels retroil·luminats fabricats en pedra artificial. El seu objectiu és mostrar les principals constel·lacions i estrelles que es veuen en cada estació. 

chico cielo estrellas unsplash

Cel estrellat / Unsplash

El seu funcionament és màgic i durant dues hores a la nit –de 22:00h a 00:00h– un sistema d'il·luminació especial mostrarà el mapa estel·lar que amaga sota el cor d'aquesta gran pedra blanca, segons detallen des de Turisme Extremadura. La xarxa de caminades nocturnes, a la província de Badajoz, n'hi ha tres: Poblado de Guadisa, Galizuela, Fuentes de León o Alconchel.

Més propostes

L'Observatori Astronòmic de Monfragüe està situat a la localitat de Torrejón el Rubio, just al Parc Nacional i Reserva de la Biosfera de Monfragüe. Es tracta d'una cúpula amb capacitat per a 10 persones i diferents telescopis automatitzats per observacions nocturnes i diürnes, guiades per un professional qualificat. L'indret va ser el primer a rebre l'etiqueta de destinació turística Starlight. El secret, però, és arribar-se fins a les Cases de Miravete, al paratge Cerro de los Santos, considerat com un dels millors punts d'observació.

També hi ha el Planetari Trujillo, a l'històric edifici del segle VI del Conventual de San Francisco, en ple centre, el planetari vol acostar la ciència i la tecnologia a tots els públics. 

On observar les estrelles a Extremadura?

Si vols viatjar a una destinació on es pugui gaudir de múltiples experiències cal anar al nord d'Extremadura. Paratges naturals com el Parc Nacional de Monfragüe, Meandro Melero i el Volcà de Gasco són alguns dels atractius. A més, també hi ha cultura, història i tradició. En aquesta zona, segons Turisme Extremadura, el que no et pots perdre és l'embassament de Gabriel i Galán.

Una altra opció és la de Serra de Gata. Al Castillo de Trevejo, la contaminació lumínica és gairebé inexistent perquè no hi ha poblacions al voltant. D'aquesta manera és un lloc perfecte per a l'astrofotografia, amb la Via Làctia i les ruïnes del castell de fons. Les previsions són les d'aprofitar la vista al màxim.

La Valle del Jerte i la Vera són també espectaculars punts d'observació i paisatges naturals. A més, pròximament també s'instal·larà un mirador a la localitat.

A Càceres, però, també hi ha llocs per contemplar un cel estrellat. Hi ha riquesa monumental, però també diversos enclavaments Patrimoni de la Humanitat. Ara bé, des de Turisme Extremadura ressalten que una observació astronòmica que no es pot perdre és la del Castell de Montánchrez, on a més, hi ha instal·lat un mirador. També aconsellen visitar el Planetari de Trujillo, tot i que cal reservar una visita. 

Un altre lloc on la contaminació lumínica és inexistent és Badajoz. Una de les províncies més extenses d'Espanya amb una contaminació lumínica més baixa i perfecta per a la contemplació d'estrelles i l'astroturisme. 

La dada curiosa

Per anar a la Sibèria, no cal anar a Rússia. Es pot anar a la província de Badajoz i trobar-se amb la Sibèria extremenya, la comarca espanyola amb més quilòmetres de costa dolça de tot el país i una de les millor considerades per fer turisme d'estrelles. Caldrà comprovar-ho (?).

 

 

Imatge principal: Quintana de la Serena / Unsplash