La Fiscalia ha donat instruccions als agents de trànsit perquè portin al jutjat tot aquell conductor que doni signes d'haver consumit drogues, i els ha permès gravar els controls com a prova. Per a això ha remès a la Guàrdia Civil, als Mossos d'Esquadra, a l'Ertzaintza, a la Policia Foral de Navarra i a les policies locals una "acta de signes externs per a la determinació de la influència de drogues en la conducció". Aquesta ordenança va entrar en vigor divendres passat i els agents ja emplenen els símptomes que aprecien i marquen les pautes per les quals procedeix un atestat judicial.

Segons el fiscal coordinador de Seguretat Viària, Bartolomé Vargas, l'objectiu és intentar que els policies no es quedin només en expedients administratius que acaben en sancions, sinó que es puguin formar atestats que derivin en procediments judicials. D'aquesta manera, es facilitarà als jutges que valorin les proves per determinar si s'escau una condemna.

De les 53.173 condemnes que es van dictar el 2018 per delicte contra la seguretat viària per conduir sota els efectes de l'alcohol i les drogues —un deu per cent més que el 2017—, només dues-centes van ser per consum de substàncies estupefaents. No obstant això, més preocupants són les morts en accident de trànsit per conductors drogats, sobretot cànnabis i cocaïna, que van augmentar deu punts percentuals en l'última dècada, del 10,7% el 2008 al 19,1% el 2018, segons dades de l'Institut Nacional de Toxicologia.