Condemnats. L'Audiència Nacional ha condemnat a vuit anys de presó tres germans, nascuts al Marroc i veïns de Badalona, acusats de formar part d’una cèl·lula d'adoctrinament gihadista extremista  en aquesta ciutat catalana, i que, segons els fets provats, van incitar un home a viatjar a Síria per combatre, on va morir en un bombardeig el 2016. El tribunal afirma que els tres germans formaven part del grup islamista radical Hizb Ut Tahrir al Islami (Partit de l'Alliberament Islàmic) i que tenien com a objectiu captar i adoctrinar persones a Badalona i altres localitats pròximes per radicalitzar-los. La condemna pel delicte d’integració a organització criminal, inclou sis anys de llibertat vigilada, un cop complida la pena de presó.

En la resolució, difosa aquest dilluns, la sala primera de la secció penal de l’Audiència Nacional afirma que  els acusats feien la seva tasca de captació i adoctrinament a través de reunions en domicilis i llocs públics de Badalona i  Santa Coloma de Gramenet,  i disposaven de material de contingut gihadista radical. També tenien accés a diversos webs on participaven en fòrums on es promovia i justificava la gihad i la necessitat d'imposar el califat universal. La fiscalia demanava que fossin condemnats a nou anys de presó d’integració a organització terrorista  o alternativament a set anys i sis mesos pel delicte de captació i adoctrinament terrorista. El tribunal considera provat que  els germans Lamrhari van adoctrinar un veí de Badalona, de qui s'assegura que s'havia iniciat en el gihadisme a la presó Model de Barcelona, donde només anava a dormir-hi,  i que un cop alliberat, va viatjar a Síria per indicació seva abans de morir en un bombardeig.

 

Testimoni protegit

La condemna es basa en la declaració d'un testimoni protegit, que va denunciar els fets per evitar nous episodis com el del veí que havia mort lluitant a Síria. Les defenses dels acusats  van denunciar indefensió, ja que no es va donar a conèixer la identitat d’aquesta persona, ni acabada la investigació ni en el judici, on se li va distorsionar la veu. En aquest sentit, el tribunal exposa que ha actuat tal com li permet la llei en la protecció del testimoni, el qual va explicar que va trigar a denunciar-ho a la policia per por. Testimonis dels acusats van admetre que feien aquestes reunions, que els advocats van defensar que estan emparats en la llibertat d'expressió.

L’Audiència Nacional hi afegeix que hi ha altres proves que demostren la implicació dels tres germans, com les vigilàncies policials  que els van fer, a partir de la informació del testimoni protegit, i de la documentació  i aparells informàtics, que van ser comissats en els seus domicilis. La policia els va detenir el 2020. A més, es precisa que la persona radicalitzada i que va marxar a lluitar amb Daesh ja havia estat investigada en altres ocasions. El tribunal, així, condemna a vuit anys de presó els tres germans de Badalona, que és la pena més baixa del delicte d’integració a organització criminal, en considerar que no hi ha elements “especialment importants o agreujants”.