La Fiscalia de Barcelona ha presentat una querella contra una internauta acusada de difondre un vídeo fals que atribuïa actituds violentes a un grup de menors no acompanyats, en la primera iniciativa legal del ministeri públic contra les fake news a Espanya.

En la seva querella, que investiga un jutjat de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), el ministeri públic acusa d'un delicte contra els drets fonamentals a la dona que presumptament va difondre a través del seu compte de Twitter el vídeo en qüestió, que mostrava les agressions d'un grup d'alumnes al Brasil a la seva professora, atribuint-ho falsament a un centre de menors no acompanyats d'Espanya. 

La querella té el seu origen en la denuncia que va presentar la Síndica de Greugues de Barcelona davant de la Fiscalia el juliol passat per un vídeo difós per Twitter el 13 de juny on es podia veure l'aula d'una escola on alumnes criden, tiren per terra taules i cadires i  llençant papers contra la professora. El vídeo anava acompanyat d'aquest text: “Et mano un vídeo d'un centre educatiu per als emigrants menors d'edat que entren il·legalment a Espanya. Et prego que ho difonguis perquè Espanya s'assabenti d'una vegada com ens agraeixen que els acollim”.

Vídeo de Brasil

La policia va concloure que les imatges eren de Brasil i que no tenien res a veure amb menors que hagin emigrat a l'Estat espanyol.

El servei de delictes d'odi i discriminació de la fiscalia considera que la querellada "pretenia vincular una suposada violència a les aules amb els menors no acompanyats procedents d'altres països que vénen al nostre país, tot això amb la finalitat de denigrar-los, associant-los de forma generalitzada amb actes incívics, violents i de falta de respecte a l'autoritat del professorat".

El ministeri fiscal sosté que el que buscava la internauta era desacreditar aquest col·lectiu i contribuir "a despertar o augmentar entre la població els prejudicis i estereotips contra aquest col·lectiu de persones, especialment vulnerables, amb el consegüent risc de generar sentiments de rebuig i hostilitat social enfront d'ells".