L'Audiència de Barcelona ha condemnat l'Hospital de Calella i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a indemnitzar amb més d'un milió d'euros una dona per confondre un ictus amb una intoxicació per cànnabis, fet que va retardar el seu tractament.

El retard en el tractament va provocar que la pacient hagi quedat incapacitada amb una invalidesa absoluta. Necessita d'ajuda d'una tercera persona per a tots els actes bàsics de la vida diària i va en cadira de rodes de forma continuada, sense poder moure la part esquerre del cos.

Protocol ictus

Els fets van passar l'any 2011 quan la dona va patir una crisi sobtada que li va deixar immòbil la meitat esquerra del cos, amb dificultats per parlar i la boca lleugerament torta. La metgessa que la va atendre va determinar que patia una intoxicació per cànnabis i no activar el protocol ictus.

El SEM la va evacuar en primer lloc a l'Hospital de Calella, que no està preparat per atendre infarts cerebrals, i un cop allà, van trigar més de 13 hores fins a traslladar-la a Can Ruti.

La sentència ordena el pagament de 714.448 euros per a la pacient, 80.000 per al marit i 21.500 euros per a cadascun dels dos fills menors. L'asseguradora, en aquest cas Zurich, també haurà d'abonar els interessos de demora, el que suposa una quantitat total superior als 1,2 milions d'euros.

Tot i així, les parts han arribat a un acord i la família rebrà finalment 1.074.000 euros, després que l'asseguradora desistís del recurs que havia presentat al Suprem.