Els majoristes de Mercabarna d’Aliments frescos esperen recuperar aquest mes de desembre els volums de distribució previs a la pandèmia, Així doncs, els majoristes del Mercat del Peix de Mercabarna, que comercialitzen el 50% del peix i marisc que es ven a Catalunya, preveuen arribar a les 6.500 tones venudes, un 13 % més que al desembre de fa un any. Per la seva banda, el Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna esperen situar-se al voltant de les 100.000 tones i incrementar en un 11% la comercialització en relació amb  desembre de 2020. Pel que fa al preus, l’estabilitat dominarà en general la fruita i hortalissa. El peix i el marisc experimenta en general increments que se situen, per al gruix dels productes, entre el 3% i el 18%.

Els presidents dels gremis majoristes de Mercabarna de Peix i Marisc, i Fruites i Hortalisses Àngel Máñez i Jaume Flores, respectivament, coincideixen a afirmar que els majoristes “no estan repercutint en el producte les pujades experimentades en subministraments i electricitat. Estem ajustant en la mesura del possible els nostres  marges comercials per afavorir el consum”. Clàssics del Nadal com són el lluç de palangre, l’orada salvatge, la pinya, i cítrics o les boques congelades presenten ara mateix al mercat majorista preus similars que fa un any. També l’aviram típic del Nadal – pulardes, capons, ànecs, etc– que es distribuirà des d’empreses especialitzades de Mercabarna presentarà aquestes festes un preu estable o pujades moderades que no superaran el 5%.

Trobada ja tradicional

S’ha celebrat la ja tradicional conferència de premsa dels Majoristes de Mercabarna d’Aliments Frescos per presentar la previsió de la campanya de Nadal pel que fa als productes més típics de les Festes.

El vicepresident de l’Associació d’Empreses Majoristes de Mercabarna (Assocome), Jaume Flores, ha recordat en la seva intervenció que “les empreses majoristes no estem traslladant les pujades de preus de l’energia i costos de producció. Esperem que les previsions que apunten cap a una certa normalització cap a la primavera es materialitzin i puguem mantenir aquesta línia”.

Ambdós segments del fresc, peix i marisc, i fuita i hortalissa, esperen incrementar les vendes aquest desembre i situar-se a nivells  previs a la pandèmia. Si les previsions es compleixen el mes de desembre es tancaria amb més de 106.500 de producte distribuït..

©A Bofill

Roda premsa de la presentació dels productes de Nadal / A. Bofill

Xef Ruscalleda

L’acte ha comptat, a més, amb la participació de la mundialment reconeguda xef Carme Ruscalleda, qui ha defensat el “bon producte de temporada” i el seu protagonisme a les taules nadalenques. La cuinera ha elaborat per a aquesta ocasió un ampli receptari de Nadal amb productes com el lluç, vieires, escopinyes, pularda, fruits vermells i hortalisses de temporada per a unes festes exquisides i “sense gastar massa”. Aquest receptari es pot descarregar a la web www.PerNadalBonaCuina.

Més venda de peix i marisc

El president del Gremi de Majoristes del Peix (GMP), Angel Máñez, informava que “tot i el context econòmic i els efectes que encara es pateixen per la pandèmia preveiem incrementar en un 13% la comercialització de producte respecte al  desembre 2020”. Si es compleixen les previsions, els majoristes tancaran el desembre amb unes 6.500 tones de peix i marisc comercialitzat.  D’aquest volum, entre el 80 i 85 % serà producte fresc: unes 5.300 tones.  Entre un 15 i 20%, unes 1.200 tones correspondran a peix i marisc congelat i també elaborats frescos de peix. El producte congelat i elaborat, en general, experimenta una pujada d’entre el 5 i el 10% en relació a l’any passat.  Destacar les boques congelades, un dels productes estrella de les festes, que baixen de preu en relació amb desembre 2020.
El president ha informat que cal tenir en compte que durant el 2020 i a causa de la pandèmia els preus van baixar sensiblement. Aquesta pujada d’entre un 5 i 10% es pot considerar “una variació bastant normalitzada”.

foto: Víctor Antich

Peix i marisc / Víctor Antich 

Els frescos pugen entre un 3% i 18%, però hi ha excepcions

En relació amb els preus del peix i marisc fresc, el president del GMP ha informat que en aquests moments en el mercat majorista aquests productes experimenten uns increments, en general, que van des del 3% al 18% depenen del productes. Amb tot, clàssics de les festes com l’orada salvatge, el lluç de palangre nacional tenen a dia d’avui preus similars en relació amb fa un any.

Productes que presenten increments moderats són la cloïssa, l’escopinya, el corball salvatge (per sota dels preus de 2019), l’ostró, el rap sencer nacional i la vieira que també se situa a preus per sota del 2019.

Excepcionalment, hi ha productes que se situen per sobre d’aquesta forquilla. Són el llamàntol canadenc a causa de la pressió del mercat asiàtic que ha esdevingut un gran comprador d’aquest producte en els darrers 12 mesos. També repunten les angules, un producte exclusivament de luxe, el percebe gallec i el besuc que l’any passat va baixar molt de preu i que recupera valoració en relació al 2019 situant-se en el preus de fa dos anys. 

Per la seva banda, el president ha recordat que “fer mercat i anar a comprar sense idees preconcebudes és la manera de trobar la millor relació preu qualitat en peix i marisc fresc per als nostres menús nadalencs”.

Més temporada i més color 

El vicepresident del Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna (AGEM), Pere Prats, ha informat que “tot i que la situació generada per la covid no està totalment normalitzada, estimem que aquest mes distribuirem unes 100.000 tones de fruites i hortalisses un 11% més que el desembre passat”.  

En el decurs del 2021, el preu mitjà al conjunt del mercat de fruites i hortalisses ha experimentat un increment del 3,4%. Però cal dir que aquest repunt es deu per l’increment de preu de productes concrets, com ha estat el cas de la fruita de pinyol a l’estiu i també per la recuperació del preu de les hortalisses que l’any passat van experimentar baixades de preu molt considerables” , ha puntualitzat Pere Prats. “Els preus de les fruites i hortalisses aquestes festes seran estables i moderades, llevat d’algun producte puntual que pot repuntar perquè tenim menys oferta per menor producció per causes climàtiques”.

La pinya tropical baixa de preu amb relació a l’any passat (un 10%) i arriba a una de les cotitzacions més baixes dels darrers anys al mercat majorista.  “De pinya, en tenim tot l’any, però continua mantenint una posició icònica durant les Festes i estimem que se’n comercialitzaran unes 1.300 tones durant el desembre”. 

Els fruits vermells (móres, gerds, nabius i groselles) seguiran marcant tendència a les taules nadalenques. Només durant la primera setmana de desembre s’han comercialitzat un 20 % més de gerds (64.990 kg) amb relació amb la mateixa setmana de l’any passat i amb un preu sensiblement inferior. En general els fruits vermells presenten preus molt estables o amb repunts a la baixa.

Foto:  Víctor Antich

Fruita i verdura / Víctor Antich

Els preus dels cítrics baixen en totes les varietats. Baixades que afecten tot el ventall de cítrics  des de la llima i la llimona, fins a taronges, clementines i aranges (amb decrements que se situen entorn del 50% en comparació al desembre de 2021). Pel que fa als exòtics, mantenen preus litxis, mangos, caramboles i rambutan, i puja de preu la pitahaya. 

Pel que fa a hortalisses, el Gremi de Majoristes de Fruita i Hortalissa han recordat els beneficis d’optar pel  producte de temporada. “És quan el producte el trobem més saludable, més saborós i també més bé de preu. Ara tenim una gran varietat de producte de temporada i de proximitat i de molta qualitat” ha recordat Prats. Pel que fa a aquests productes, baixen de preu en comparació al desembre 2020:  api, cols, porros. Es mantenen o pugen lleugerament raves, naps i escaroles. Destacar la patata, un tubercle discret però omnipresent per festes:  es distribuiran unes 16.000 tones només durant el desembre. Destacar l’estabilitat del preu d’aquest producte des de l’any 2019.

Pel que fa a les tendències, Prats ha explicat que “en els àpats familiars, el color serà un tret de les taules nadalenques”. Als tomàquets xerri de colors, tendència des de fa tres anys en aperitius, guarniments i amanides de Nadal, se sumaran les coliflors liles i grogues, les bledes vermelles, els enciams de colors, els raves de punta blanca, els germinats, i com a novetat la remolatxa blanca i vermella i les pastanagues de colors”

Més aviram

L’aviram tradicional, protagonitzat per races d’aus que només es comercialitzen en fresc per festes de Nadal i la seva condició de criades a l’aire lliure, fan que aquests productes visquin una certa moda gastronòmica  des de fa unes temporades. Així doncs, el sector preveu incrementar en un 20% les vendes aquestes festes, un increment que també bé afavorit per l’apertura de la restauració. Des de Mercabarna, es distribuiran fins a 18.000 unitats d’aquestes aus selectes (unes 120 tones de producte).

Foto: Víctor Antich

Aviram i caça / Víctor Antich

Destacaran la pularda, l’ànec, el capó, el gall dindi de pagès de ploma negre i l’oca. Són productes procedents de granges catalanes i criades a l’aire lliure (Baix Llobregat, Penedès, Catalunya Nord, Berguedà). Un altre aspecte interessant d’aquest producte és l’estabilitat de preu que presenta. Segons ha explicat l’expert en aviram de l’Associació d’Empreses Majoristes de Mercabarna (Assocome), Josep Capdevila: “els preus seran totalment estables”.

 

La xef Carme Ruscalleda a la presentació de Mercabarna / A. Bofill