El rei Felip VI es va passejar per Catalunya sense protestes per assistir a diversos actes relacionats amb el Mobile World Congress de Barcelona. Altres anys, grups independentistes havien organitzat manifestacions per rebre el monarca espanyol en la seva visita a Barcelona, però aquest any tot plegat s’ha viscut amb normalitat política i institucional. El president del Govern, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van evitar participar en el besamans al rei d’Espanya en la seva arribada al sopar inaugural organitzat per la patronal del sector del mòbil, però sí que van participar en l’acte. Els consellers del Govern també van evitar participar en la salutació a Felip VI el primer dia del congrés de telefonia mòbil. El màxim comandament policial dels Mossos d’Esquadra, el comissari Josep Maria Estela, també va esquivar el Rei i va evitar qualsevol trobada amb el monarca. 

Des de la Prefectura que comanda Estela s’ha dissenyat un operatiu de seguretat per a tot el desenvolupament del Mobile, també per donar protecció al monarca, quan aquest ha estat a Barcelona i a l’Hospitalet de Llobregat, però s’ha evitat la fotografia del cap de la Policia de Catalunya rebent i saludant el rei d’Espanya. Evitar aquesta foto ha estat una decisió volguda però ajustada a la llei.

Esquius assumeix la salutació al monarca espanyol

La salutació al Rei el primer dia del Mobile World Congres la va fer el cap de la Regió Policial Metropolitana Sud, el comissari Miquel Esquius, que és el màxim responsable territorial dels Mossos d’Esquadra a la zona on es desenvolupa aquest congrés internacional. 

Esquius és a qui li pertoca fer aquesta formalitat, “donar novetats”, com es coneix en l’argot policial, i que no és res més que informar el cap de l’Estat explicant-li que tot està en ordre. 

Donar novetats evitant el cap del cos

També es fa amb el president del govern espanyol i amb el president Aragonès quan arriba a Palau o arriba a alguna visita institucional arreu del país. Esquius ho va fer vestit amb uniforme operatiu, l’habitual de cada dia, fugint també de fer-ho amb uniforme de mitja gala. El comissari de la Prefectura Eduard Sallent, que l’any passat era el cap de la Regió Sud, també va saludar el Rei amb el mateix uniforme en l’edició 2021 del Mobile.

El rei Felipe VI, Trapero,  promoción de la Escuela Judicial,  Auditori de la capital catalana - Sergi AlcàzarFelip VI, saludat per Trapero, de mitja gala, en un acte fa pocs mesos a la ciutat de Barcelona / Sergi Alcàzar

El que ha canviat és que s’ha evitat la foto del comissari en cap amb el rei Felip de Borbó en la primera visita que ha fet al nostre país d’ençà que el Departament d’Interior va destituir Josep Lluís Trapero de cap del cos. Fonts de la policia catalana han explicat que el major Trapero tenia "afició", encara que no fos responsabilitat seva, de saludar el rei d’Espanya en totes les seves visites a Catalunya. Un fet que sembla que Estela, segons han confirmat des de la policia catalana, ha volgut evitar.

El MWC valora la feina dels Mossos

Estela sí que ha participat en el Mobile. Aquest dimarts el comissari en cap, acompanyat del conseller Joan Ignasi Elena, del director general de la Policia, Pere Ferrer, dels altres integrants de la Prefectura, Sallent i Bosch, del comissari superior Boneta i del comissari Esquius, va dinar amb els responsables del congrés de mòbils de Barcelona, que van valorar la feina feta pels Mossos d’Esquadra per donar seguretat al congrés.

Gei Mossos / Sergi AlcàzarAgents del Grup Especial d'Intervenció (GEI) dels Mossos i l'helicòpter policial / Foto: Sergi Alcàzar

La policia catalana té instal·lat, durant cada dia del Mobile World Congress, un centre de coordinació al recinte firal per tal de donar protecció a l’esdeveniment mundial. L’helicòpter dels Mossos converteix l’àrea d’influència del congrés en la seva base, i a més de reforçar la vigilància per terra, la Unitat de Drons s’encarrega de donar protecció des de l’aire. Durant els primers dies de convenció, i segons ha pogut saber ElNacional.cat, els especialistes en drons dels Mossos han pogut confiscar diversos aparells i denunciar diverses persones que havien enlairat drons a la zona del Mobile World Congress.