Cada any, el 22 de desembre se celebra el tradicional sorteig de la Loteria de Nadal. També és tradició compartir dècims amb familiars, amics, companys de feina. Fins aquí cap problema. Una altra cosa és quan hi ha qui, en cas de resultar el dècim premiat, decideix no compartir-lo. Davant d'aquesta situació el millor és prendre precaucions, ja que els mètodes que utilitzem habitualment, com compartir una fotografia del dècim per Whasapp no és prou garantia per acreditar que jugues una part d'aquest número. Aquests són els consells de l'OCU per evitar problemes.

Abans que res cal tenir en compte que un dècim de Loteria és un document al portador. Si està premiat, el premi el rep qui té el bitllet en el seu poder. Per això, en cas de compartir-lo millor que les participacions siguin per escrit. Per compartir i evitar problemes posteriors l'aconsellable és que el dipositari deldècim el fotocopiï i lliuri a cada participant una còpia firmada (amb el nom i el DNI del dipositari) en la qual s'indiqui que tal persona juga en aquest número, sèrie, fracció i sorteig una quantitat d'euros determinada.

decimo loteria nadal 2022 baixa

Dècim de Loteria de Navidad 2020

Compartir per WhatsApp

En els últims anys, és habitual enviar una foto del dècim per correu electrònic o per WhatsApp. Els missatges de WhatsApp poden ser una prova per acreditar que el dècim és compartit, sempre que apareguin les dades del dipositari, els participants i la participació de cada un. No obstant això, l'OCU adverteix que si l'altra part impugna aquesta prova per considerar que s'ha manipulat, caldria demostrar-ho.

Per evitar problemes amb la loteria, no només si la comparteixes, l'OCU també et recomana que guardis els teus dècims i facis fotocòpies de l'anvers i el revers. Si encarregues o intercanvies dècims sencers, procura recollir-los i pagar-los abans del sorteig. En cas que perdis un dècim, denuncia-ho a la comissaria de la policia i també en Loteries i Apostes de l'Estat.

Dècim espatllat

En el cas que el dècim s'espatlli (es mulli o es trenqui) cal enviar-lo a la Sociedad Estatal Loterías y Apuestas del Estado, que determinarà si es pot cobrar el premi. I si és molt irreconeixible, serà la  Fábrica Nacional de Moneda y Timbre la que es pronunciï. En aquests casos, no intentis recompondre'l i lliura'l en un sobre de plàstic.

En cas de robatori, cal fer constar en la denúncia el nombre més gran de dades possible sobre el o els dècims sostrets i totes les circumstàncies del fet. Cal aportar possibles proves (fotos o fotocòpies del dècim), identificant clarament el document número, sèrie i fracció. Posteriorment, caldria comunicar-li-ho a Loteries i Apostes de l'Estat perquè paralitzin el pagament fins que el jutge resolgui qui és el veritable amo dels dècims.

 

Imatge principal, cues en una administració de la Loteria de Nadal / EP