Aquest dilluns entra en vigor la nova norma de qualitat del pa, amb la qual es pretén donar més seguretat al consumidor sobre un producte el consum del qual ha baixat un 50 % en els últims 20 anys.

La normativa actualitza la vigent, de 1984, i el seu primer efecte és que hi haurà més diversitat de pans pels quals es paga l'IVA superreduït (4 %), ja que amplia la definició de "pa comú" i inclou productes elaborats amb farines diferents a la de blat.

S'ha limitat la quantitat de sal que ha de tenir el pa comú -1,31 grams per cada 100-, el que avança el que serà una obligació a partir de 2022.

El consumidor tindrà, a més, més seguretat sobre el que adquireix, i per exemple, perquè un pa es pugui dir integral, ha de tenir el 100 % de les farines amb les que s'ha elaborat de varietat integrals; si és només un percentatge, caldrà indicar-ho.

En la mateixa línia, per poder denominar-se "multicereal" o "de massa mare" tenen que complir estrictament amb els requisits d'una norma que va ser publicada al Butlletí Oficial de l'Estat del passat 11 de maig, data des de la qual els productors de pa, fonamentalment els industrials, han treballat per adaptar-se.

Aquesta norma de qualitat ha tingut canvis substancials respecte al seu primer esborrany i no ha suscitat unanimitat al sector del pa industrial, moltes ensenyes de les quals s'han vist obligades a reformular receptes o deixar d'utilitzar determinades denominacions comercials.