Una investigació de la Policia Nacional i de la Policia de l'Equador, amb la col·laboració de l'Agència Tributària, ha permès interceptar en aigües equatorianes un vaixell de càrrega que transportava a Espanya 5.529 quilos de cocaïna i detenir 24 persones.

Aquesta important aprehensió, una de les més grans de la història quant a cocaïna dirigida al nostre país, suposa un nou modus operandi dels narcotraficants per a aquest tipus de trameses transatlàntiques, que en aquesta ocasió pretenien creuar el Canal de Panamà. 20 detencions s'han efectuat al vaixell -un d'ells un ciutadà espanyol enviat com a garant i responsable de la càrrega- i 4 al nostre país (2 a Madrid i 2 a Vigo), des d'on una organització gallega dirigia l'operació.

El principal investigat per la Policia Nacional preparava, coordinat amb contactes a Colòmbia, la tramesa de grans quantitats de droga cap a Espanya des de l'estiu del 2016. Per a aquest transport, tant ell com uns altres dos sospitosos, dos cosins de nacionalitat espanyola, van viatjar en diverses ocasions a Colòmbia i Panamà. Va ser, de fet, un d'aquests familiars que finalment seria designat per viatjar al vaixell amb la droga, servint de garantia i contacte directe amb terra.

La Policia de l'Equador, a través de la Direcció Nacional Antinarcòtics, va llançar una operació, denominada "cicló marí", i el vaixell va ser finalment abordat i controlat en aigües territorials equatorianes, a 2,9 milles nàutiques de la costa. Després d'una minuciosa inspecció, es va detectar en una bodega un carregament de llast cobert per grans quantitats d'aigua, que al seu torn impedia la visibilitat d'un compartiment ocult, construït sota aquesta bodega i el casc del vaixell. En aquest compartiment es van trobar 176 sacs de diferent color i mida amb un total de 5.529 quilos de cocaïna. Els 20 tripulants de l'embarcació, entre qui es trobava el ciutadà espanyol enviat com a garantia, van ser arrestats.

L'organització gallega aviat va conèixer l'abordatge del vaixell i agents de la Policia Nacional han detingut també els implicats a Espanya. Fins al moment s'han dut a terme quatre detencions al nostre país, dos a Madrid i dos a Vigo.