El mes d'octubre marca un record de calor, seguint les petjades dels mesos que l'han precedit durant aquest 2023. Així doncs, l'observatori Copernicus afirma que aquest 2023 serà l'any més càlid en l'àmbit global des que hi ha registres. "Aquest octubre s'han detectat temperatures anòmales, després de quatre mesos on ja s'havien batut tots els rècords; podem dir amb una certesa gairebé plena que el 2023 serà l'any més càlid", ha assegurat a través d'una nota de premsa la subdirectora del servei per al canvi climàtic de l'organisme, Samanta Burgess. 

🟢 El canvi climàtic impacta als hospitals: augmenta el risc de morir a l'hospital per problemes respiratoris

Segons dades publicades aquest dimecres per l'observatori, la temperatura mitjana al planeta entre els mesos de gener i octubre es va situar 0,1 graus centígrads per sobre la registrada durant el mateix període de 2016, l'exercici que fins ara ostenta el rècord. En el mateix sentit, l'octubre de 2023 va ser l'octubre més càlid d'ençà que es disposa de dades. Segons detalla Copernicus, la temperatura mitjana el darrer mes d'octubre es va situar en els 15,3 graus centígrads, 0,85 graus per sobre la mitjana corresponent al període 1991-2020, fins a 1,7 graus per sobre l'etapa preindustrial (1850-1990) i 0,4 graus per sobre l'octubre de 2019, fins ara el més càlid.

Un mar més calent i amb menys gel 

També a la superfície del mar, on la temperatura mitjana va ser de 20,79 °C, la més alta registrada en un mes d'octubre des que hi ha registres. Tot i això, al Pacífic Equatorial, on es mantenen les condicions del fenomen meteorològic d'El Niño, les anomalies han estat menors respecte a les registrades la mateixa època de l'any durant el desenvolupament dels fenòmens més forts de la història, que han estat els de 1997 i 2015.

En la mateixa línia, respecte al gel marí, l'informe de Copernicus assenyala que l'octubre va ser el sisè mes consecutiu amb l'extensió de gel a l'Antàrtida en "nivell d'escassetat rècord per a l'època de l'any", amb un 11% inferior a la mitjana i en el cas de l'Àrtic, l'extensió és un 12% inferior a la mitjana, per la qual cosa se situa com la setena més baixa per a un mes d'octubre.

Les precipitacions també van superar la mitjana l'octubre del 2023 a Europa, on les borrasques Babette al nord i Aline a Portugal i Espanya van deixar fortes pluges i inundacions. Fora d'Europa, aquest també ha estat un octubre més humit que la mitjana a nombroses regions com el sud-oest d'Amèrica del Nord, parts de la península aràbiga, regions d'Àsia Central i Sibèria, el sud-est de la Xina, Brasil, Nova Zelanda i regions del sud Àfrica.