El tancament definitiu del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) decretat per l’Ajuntament de Barcelona i vulnerat sense cap mirament per part del Ministeri de l’Interior espanyol ha provocat un enfrontament directe entre la vicepresidenta del govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb un intercanvi de retrets sobre quina ha de ser la situació d’aquesta polèmica instal·lació.

De fet, des del moment que dimecres l’Ajuntament va anunciar la clausura definitiva del CIE, el govern espanyol s’ha mostrat disposat a saltar-se aquesta prohibició, de manera que dijous al vespre el Ministeri de l’Interior va obviar les amenaces de precintament de l’espai i va decidir reobrir-lo un cop acabades les obres de rehabilitació, en un clar gest per desacreditar la decisió municipal, que havia decidit impedir la reobertura per una qüestió de llicències.

Procés de precintament

Així les coses, i malgrat les amenaces de la Casa Gran d’engegar un procés de precintament de la instal·lació, aquest divendres mateix s’ha vist entrar diverses dotacions policials, sense que per ara s’hagi comprovat si hi torna a haver interns, cosa que seria el detonant per procedir al precinte del CIE.

En aquest context, Sáenz de Santamaría ha assegurat, en roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que el seu govern -en funcions- es limita a “complir la legislació espanyola”, que inclou la possibilitat de “privar de llibertat” els immigrants sense regularitzar. De fet, la vicepresidenta ha afegit que la legislació va ser impulsada pel govern Aznar, però que el PSOE no va fer cap gest per derogar-la durant el mandat Zapatero.

Per concloure la seva defensa del CIE, Santamaría ha recordat a Colau que a l’Ajuntament de Barcelona “no li correspon la competència de decidir com es gestiona o no la política d'immigració al nostre país”. “Tothom pot fer la política de discursos que cregui convenient, la senyora Colau pot sortir i dir tot el que vulgui, però no té més competències que les que corresponen a un ajuntament", ha reblat la representant del govern espanyol.

Ada Colau respon

Tot seguit, l’alcaldessa de Barcelona ha decidit respondre via Twitter, tot recordant a Santamaría que la Moncloa “pot dir el que vulgui”, perquè l’Ajuntament té “competències en matèria de llicències i també de drets humans”, unes atribucions, ha afegit, que l’equip municipal de Barcelona en Comú està decidit a “exercir”. De fet, el consistori està a l’espera d’un informe tècnic sobre la presència o no d’interns al CIE per engegar el procés de precinte de la instal·lació.