Un ciclista de 66 anys ha mort aquest diumenge per un possible cop de calor a la carretera B-124 de Mura (Bages), on ha patit una aturada cardiorespiratòria. Una ambulància i un helicòpter medicalitzat no han pogut fer res per salvar-li la vida, ha informat el Sistema d'Emergències Mèdiques.

Aquest accident s'emmarca en l'episodi d'onada de calor que des de dimecres fins avui diumenge ha afectat Catalunya i ha portat el 061, CatSalut Respon, a atendre 223 incidents i el telèfon d'emergències 112 a atendre 80 trucades.

La millora de la situació de les temperatures ha fet que Protecció Civil de la Generalitat hagi desactivat a les 13.00 hores d'aquest diumenge l'alerta del Pla de Protecció Civil Procicat per onada de calor, iniciada el dimecres per temperatures extremes.

De fet, un total de 45 municipis han superat el llindar de temperatures extremes: Vinebre (40,4 graus), Aldover (37,3), Gandesa (36,4), Pantà de Siurana (37,3), Lleida (37,9), Castellnou de Bages (37,7) Vilobí d'Onyar (37,9), Girona (37,2) i Castelló d'Empúries (35,9).

Dels 223 incidents alertats per via telefònica al SEM, un total de 147 han obligat a enviar un metge a domicili o bé una ambulància del SEM.

Augment del consum elèctric

Respecte al subministrament elèctric, Endesa ha informat que no hi ha hagut incidències relacionades amb l'onada de calor, encara que sí que s'ha produït un augment d'entre un 15% i un 18% del consum, respecte a la setmana anterior.

Protecció Civil també ha estat en contacte amb la Creu Roja i les empreses de teleasistencia, i s'han establert dispositius preventius i de seguiment, amb trucades i visites a persones vulnerables per evitar incidències sanitàries derivades.