El ciberatac que ha patit a la Universitat Autònoma de Barcelona segueix causant estralls en el dia a dia dels treballadors i l'alumnat, a més que obre moltes incògnites. Nico Castellano, consultor de ciberseguretat d'Andubay, ha assegurat a Els Matins de TV3 que els ciberatacs estan extorsionant la universitat per 3 milions d'euros. Una informació de la qual la universitat no té constància. 

Castellano ha exposat que les seves investigacions han conclòs que es tracta d'un ciberatac de tipus ransomware, darrere del qual "hi ha uns actors que són cibercriminals i, que majoritàriament demanen diners". L'expert ha assegurat que, normalment, en aquesta mena d'atacs hi ha dues fases d'extorsió. Primer a la institució atacada a la qual se li demana diners perquè pugui tornar a ser operativa i, en segon lloc, a les persones de les quals s'ha aconseguit informació durant l'atac. 

"De les investigacions que he pogut fer la quantitat que es demana són 3 milions d'euros", ha assegurat Castellano. Però, per què aquesta quantitat? El consultor assegura que els hackers fixen una quantitat tenint en compte la informació que extreuen durant el ciberatac per saber la situació o la capacitat de l'entitat i la companyia. 

Castellano ha apuntat que ataca una universitat pot ser molt profitós, ja que s'emmagatzemen dades persones, expedients i currículums que poden ser molt valuosos. 

La versió de la Universitat

Per la seva banda el rector de la UAB, Javier Lafuente, ha assegurat que no els consta que a la universitat se li exigeixi aquest rescat. "Estem fent l'autòpsia a la situació", ha explicat i ha afegit: "Hem trobat fitxers que ens indica qui està darrere". 

Malgrat intuir qui pot estar darrere del ciberatac no se sap si es pretenen cobrar alguna quantitat per restaurar la situació de la xarxa. Això respon a un motiu molt simple: la UAB no pensa pagar. 

"No ens hem posat en contacte amb ells ni ens posarem", ha sentenciat Lafuente. "No hi ha cap informació sobre ni un milió, ni dos milions, ni tres. No ens ha arribat res perquè nosaltres no anirem a preguntar, perquè no pensem pagar", ha dit. 

Tot i no compartir la mateixa informació respecte a la possible extorsió, sí que assegura que es tracta d'un tipus d'acta ransomware, una hipòtesi que des de la universitat ja van apuntar el primer dia.

Fet que ha provocat que la universitat estigui sense xarxa informàtica des del passat dimarts i s'espera que la situació s'allargui fins al pròxim dilluns.  

 

Imatge principal: Columnes als afores de la universitat / Viquipèdia