Els serveis informàtics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) mantindran el complex docent sense connexió a internet fins dilluns de la setmana vinent per evitar que hi hagi més infeccions a nous equips o sistemes, després del ciberatac que la institució va sofrir dilluns passat.

La infecció obliga a treballar "de forma segura", fet que implica no poder-se connectar a cap xarxa. Entre d'altres conseqüències la mesura comportarà que les entregues de proves previstes per aquesta setmana s'ajornin. Fonts de la institució han destacat la reacció "ràpida" i "adequada" dels responsables dels sistemes informàtics, i afirmen que gràcies a l'aturada de servidors i xarxes s'ha evitat una afectació "més gran".

Les mateixes fonts indiquen que la UAB està treballant per fer "l'autòpsia" del que ha passat. S'han aturat les aplicacions i la xarxa per seguretat i per fer una anàlisi precisa. En aquest sentit afirmen que si no es detecta bé què està infectat el virus podria replicar-se i anar infectant altres màquines i sistemes.

Finalment expliquen que la UAB està treballant per fer una web d'informacions d'urgència en un entorn més robust que suporti el flux de consultes.

Desconnexió immediata

L'atac informàtic es va registrar la matinada de diumenge a dilluns, moment en què es va desconnectar la universitat de la xarxa per evitar que es robessin dades o altres informacions de valor, un extrem que a dia d'avui es creu que no ha passat perquè, entre d'altres, no s'ha demanat cap rescat. "És un atac clàssic, es van vulnerar les barreres de seguretat i es va fer una intrusió als sistemes, que van quedar inutilitzats i aïllats de la resta del món i del campus perquè no es fes més gran", va explicar el comissionat del Rector de la UAB per a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), Jordi Hernàndez.

A més, va apuntar que aquest tipus d'atacs són habituals en la universitat per la mida considerable que té a la xarxa, però que aquest es pot qualificar com el més greu que mai han patit. "Ara estem avaluant i fent una reconstrucció poc a poc i sense que es faci cap pas en fals per evitar una nova reinfecció", va detallar.

Això passa per recuperar les còpies de seguretat i analitzar la seguretat en cada una d'elles. En aquest sentit, s'ha bloquejat la connexió a la xarxa de qualsevol dispositiu del campus, un fet que ha obligat a recuperar llibretes i bolígrafs als despatxos i treballar amb els ordinadors en sistema local un cop s'ha determinat que no hi ha cap risc en la unitat en concret.

A les aules l'activitat docent s'ha pogut desenvolupar de manera presencial però sense l'ús de connexions en línia, de manera que no s'han pogut compartir continguts del campus virtual o de la intranet. Sí que s'ha permès connectar llapis de memòria a ordinadors o presentar diapositives, sempre que la unitat estigués lliure d'infeccions i que els suports siguin segurs, i tornar a fer ús més recorrent de les pissarres.

 

Foto principal: Aula buida de la Universitat Autònoma de Barcelona / ACN