L'Hospital Clínic de Barcelona preveu reactivar el 40% del sistema principal informàtic dels laboratoris dilluns vinent, després del ciberatac que la institució sanitària va patir el diumenge 5 de març. Fins ara, els laboratoris han treballat de manera manual. S'espera que durant la setmana es pugui arribar al 100% del funcionament informàtic. Durant aquests dies s'ha avisat els pacients que no s'han pogut atendre i se'ls anirà contactant per reprogramar les extraccions que tenien previstes, segons informa l'ACN citant l'hospital.

La majoria d'activitats sanitàries ja estan normalitzades però en queden algunes en procés, com el gestor de cues de les sales d'espera i la recepta electrònica, que s'engegaran durant la setmana vinent. A banda, l'hospital ha afirmat que el sistema de volant de cites electròniques amb els pacients també començarà a funcionar com era habitual. S'hi afegirà un missatge que indica: "L'Hospital Clínic en cap cas us sol·licitarà per correu electrònic informació de les vostres claus d'accés".

El ciberatac "sofisticat i complex" que va patir l'Hospital Clínic es va efectuar des de fora de les fronteres de l'Estat, i els Mossos i la Interpol treballen per a descobrir-ne l'origen. La investigació apunta que els ciberatacants podrien voler les dades dels assajos sobre càncer i malalties autoimmunes, àrees on aquest centre és pioner. En aquest cas es van utilitzar tècniques noves, lluny del modus operandi clàssic. Aquest fet demostra la capacitat d'evolució que tenen els criminals, segons va destacar Tomás Roy, director general de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya. 

El director mèdic de l'Hospital Clínic, el doctor Antoni Castells, va xifrar en unes 150 les intervencions, fins a 3.000 visites i entre 300 i 400 extraccions les que es van haver de suspendre arran del ciberatac. I es va utilitzar el paper en lloc del sistema digital habitual. 

Els atacs ransomware no són res nou, fa un any la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) es va trobar en una situació similar. Per complicar més la depuració de responsabilitats, aquesta mena de delinqüència es caracteritza per la seva naturalesa deslocalitzada. "No sabem ni on són ni des d'on actuen perquè el cibercrim en línia permet actuar des de qualsevol lloc del món. Aquesta és la gran diferència respecte als delictes offline", explicava Marc Balcells, professor de Dret i Ciències Polítiques de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) especialitzat en crim i cibercrim organitzat.