Qui va ser president del Govern andalús durant 19 anys, Manuel Chaves, ha defensat avui que "sempre" ha partit que els seus consellers "en qualsevol actuació respectaven la llei" i que li costa "creure que intencionadament s'hagués establert un procediment il·legal o per burlar-se la llei".

Chaves s'enfronta a 10 anys d'inhabilitació en el judici de la peça política del cas ERO per prevaricació en crear i mantenir d'un "procediment específic" amb què del 2001 al 2011 es van repartir més de 850 milions en ajuts sociolaborals i a empreses en crisi, segons la Fiscalia, de forma arbitrària i eludint els controls.

Durant l'interrogatori del fiscal Anticorrupció, Juan Enrique Egocheaga, el que fora president socialista d'Andalusia de 1990 a 2009 ha reiterat que el seu coneixement sobre la línia d'ajuts sociolaborals investigats era general, sense detall de "com" es concedien i pagaven, "els requisits" per accedir-hi, els beneficiaris o l'import que rebien.

Ha insistit que "en el context de confiança d'un equip de Govern" hi havia la convicció que "qualsevol ajuda" que es donava estava conforme a llei i "per a mi és molt difícil pensar que a qualsevol conselleria es pogués establir un procediment conscientment il·legal o per burlar-se la llei".

Una vegada i una altra ha subratllat que els detalls de com es donaven els ajuts "no formaven part del meu àmbit de decisió política" i "ningú" el va informar de la necessitat de canviar el sistema per agilitat.

Sense conèixer el conveni marc

A més "mai no va conèixer" el conveni marc de 2001 entre Ocupació i l'ens públic IFA (després IDEA) perquè aquest pagués els ajuts amb fons que la conselleria que les concedia li enviava mitjançant transferències de finançament.

Tampoc no va conèixer els diferents esborranys de decrets i ordres per regular-les que no van tirar endavant i ningú no la va plantejar la "inexistència d'una base reguladora", ja que "sempre he partit que hi havia una normativa que permetia donar aquests ajuts" a treballadors afectats per crisis laborals.

Chaves ha afirmat desconèixer els informes de la Intervenció de la Junta alertant de l'ús "inadequat" del sistema de transferències de finançament perquè IFA/IDEA pagués els ajuts, que segons la Fiscalia buscava eludir la fiscalització prèvia.

Tanmateix, "adequat o inadequat" les esmentades transferències de finançament "estaven en la llei de pressupostos" i "una llei no pot ser il·legal", ha defensat Chaves, que quan va esclatar el cas ERO el 2011 era vicepresident del Govern central.

Ha rebutjat que la fiscalització prèvia sigui "un control de primera Divisió" i el control financer permanent a què se sotmetien els comptes d'IFA/IDEA de "Segona Divisió", després de defensar que en la majoria d'administracions la tendència és a anar implantant més el control financer permanent.

Quant a les modificacions pressupostàries per incrementar els fons del programa d'ajuts sociolaborals que passaven pel Consell de Govern ha assenyalat que no es debatien ni analitzaven ja que era un assumpte "de tràmit" ja que portaven els informes corresponents.

També ha subratllat que el Consell de Govern debatia la "globalitat" dels pressupostos anuals de la Junta i no es veien detalls de programes concrets que eren "més de 140", insistint que era competència de cada conseller com distribuïa la partida assignada a la seva àrea i que els parlamentaris tenien a la seva disposició tota la documentació complementària utilitzada en l'elaboració dels comptes.