El centre oficial del FP Cesur ha participat aquest any en la celebració del Dia Internacional de la Terra organitzant dues jornades de recollida de residus i de conscienciació mediambiental tant a Madrid, al paratge de Mingorrubio-El Pardo, com a Màlaga, a la desembocadura del riu Guadalhorce.

El Dia Internacional de la Terra va celebrar-se el passat 22 d'abril el seu 52 aniversari sota el lema "Invertir en el nostre planeta", amb l'objectiu d'impulsar i conscienciar sobre el desenvolupament d'una economia més sostenible.

Segons dades de la Direcció General de la Costa i el Mar, dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, gairebé el 72% de les escombraries de la costa espanyola són plàstic, un percentatge que s'ha mantingut estable des de 2013. Per això, Cesur ha decidit posar en marxa aquestes accions per impulsar la conscienciació ambiental entre els seus alumnes, "als llocs que més atenció necessiten".

204 Kg de residus

Durant el matí del 22 d'abril, la desembocadura del riu Guadalhorce, el principal riu de la província de Màlaga i l'entorn de Mingorrubio-El Pardo, als afores de Madrid, van ser els indrets escollits per Cesur, en col·laboració amb Fundació Ecomar per dur a terme aquestes jornades de sensibilització en les quals 122 voluntaris -professors i alumnes dels centres Cesur- van recollir més de 204 quilos de residus.

Residus Jasmin Sessler Unsplash
Residus / Foto: Jasmin Sessler Unsplash

Ampolles de vidre, envasos, plàstics, llaunes, burilles de cigarro o bosses, entre un altre tipus de residus, van ser alguns dels desfets retirats pels voluntaris que van participar en aquesta jornada mediambiental que va tenir per objectiu "millorar l'entorn i el planeta en el qual vivim" i difondre la necessitat "de ser respectuosos amb el medi ambient i amb l'entorn natural que ens envolta. Hem d'ensenyar com cada persona pot ajudar al medi ambient i la importància de conscienciar i actuar de forma sostenible i responsable", afegien des de Cesur.

"Només tenim un planeta i és tasca de tots mantenir l'ecosistema i actuar de forma responsable i sostenible. Des de Cesur volem ser un agent que promogui la consciència mediambiental entre els joves i per això hem organitzat aquesta jornada de recollida d'escombraries", indicaven des de Cesur.

En ambdues ubicacions, la jornada va començar amb un taller en el qual els alumnes i professors de Cesur van rebre la formació necessària i tots els detalls de la mà dels experts i professionals d'Ecomar i, a continuació, en grups de treball, van dur a terme la recollida de residus.

Marina, alumna del cicle d'Emergències Sanitàries del centre Cesur Málaga CTM, explicava que "aquest tipus d'accions són una bona manera d'educar els joves perquè a ningú no ens agrada venir a la platja i estar envoltats d'escombraries".

"Segons les últimes dades de Nacions Unides, si es volen complir els objectius en matèria de canvi climàtic, biodiversitat i degradació del terra per al 2030, les inversions en naturalesa haurien de triplicar-se", comenten des d'Ecomar.

Dins d'aquest programa, Cesur durà a terme una nova jornada de recollida de residus a Palma de Mallorca el pròxim 6 de maig a la Platja Can Pere Antoni de l'illa balear.