El ple de l'Ajuntament de Cervera ha aprovat aquest dimarts declarar persona 'non grata' al bisbe de Solsona, Xavier Novell, per haver afirmat que l'homosexualitat pot estar relacionada amb una figura paterna absent i desviada i no haver rectificat.

La moció l'ha presentada l'alcalde de Cervera, Ramon Royes, del PDeCAT, i ha comptat amb els vots a favor de tres regidors del PDeCAT, un de la CUP i un regidor no adscrit. Dos regidors d'ERC han votat en contra i sis edils s'han abstingut.

Royes ha detallat que Novell no serà convidat a actes de l'Ajuntament, i que els edils no assistiran a esdeveniments que promogui el bisbe, com sí que feia fins ara per cortesia.

A més, des del consistori asseguren que la moció representa un "sotrac públic des de la modèstia de l'Ajuntament cap a un discurs que no té sentit al segle XXI". En aquest sentit, Royes ha declarat al programa El Matí de Catalunya ràdio, que “no s’ha retirat la moció perquè el bisbe Novell no ha rectificat les seves paraules” i que des que havia presentat la moció havia rebut missatges i pressions amenaçants per retirar-la. 

Royes també s'ha mostrat sorprès amb el vot en contra d'ERC a la moció i ha afirmat que "és complicat defensar la posició d'ERC que feien referència a que el bisbe Novell no va fer cap declaració il·legal".

La moció presentada per l'alcalde de Cervera considera les declaracions de Novell d'"homòfobes, anacròniques i que vulneren els drets i llibertats de les persones", i insta el Parlament a aprovar la mateixa proposta.

El PDeCAT es desmarca

El PDeCAT s'ha desmarcat avui de la moció impulsada per l'alcalde de Cervera per declarar persona 'non grata' al bisbe de Solsona per les seves afirmacions.

En un comunicat, destaquen que declarar persona 'non grata' a Novell respon "a una iniciativa pròpia del municipi i en cap cas respon a una decisió o directriu del PDeCAT".

Malgrat tot, el partit assegura no compartir i rebutjar l'opinions de Novell que, després de l'aprovació de la moció, no serà convidat a actes de l'Ajuntament, i els edils no acudiran a esdeveniments que promogui el bisbe, com sí feien fins ara per cortesia.