Emanuela Orlandi tenia 15 anys quan va desaparèixer sense deixar rastre. La menor va ser segrestada el 22 de juny del 1983, quan sortia al vespre de les classes de música que cursava a tocar de la basílica de Sant’Apollinare, molt a prop de la popular plaça Navona de Roma.

Tres dècades més tard, un comunicat del Vaticà anunciant la troballa d’ossos humans en una de les dependències de la Santa Seu ha reactivat un dels casos sense resoldre més polèmics d’Itàlia.

Restes d'una dona

Unes reformes a la nunciatura apostòlica de Roma han desvetllat les restes d’una o dues persones amagades en un soterrani. El fiscal del cas, Giuseppe Pignatone, ha confirmat que la policia treballa per poder identificar l’edat, el sexe i la data de defunció de la víctima o víctimes. Malgrat que no han transcendit més detalls de la investigació, en boca tothom ja es baralla la possibilitat que es tracti del cadàver de la petita desapareguda.

Segons ha avançat l'agència de notícies Ansa, l'examen preliminar dels ossos corresponents al pubis ha confirmat que es tracta de les restes d'una dona. La mateixa font també apunta que les despulles trobades podrien pertànyer a Mirella Gregori, una altra jove de la mateixa edat que també va desaparèixer al 1983.

La desaparició d'Orlandi va commocionar la societat italiana. La relació del pare de la menor amb la Santa Seu -era funcionari de la secretaria personal del Papa- sempre va dirigir les sospites cap a les activitats de la Banda della Magliana, coneguda popularment com la màfia romana, en un intent de pressionar al Vaticà per la informació privilegiada a la que podia accedir el pare.

La màfia romana

L’últim episodi relacionat amb aquest cas data del 2012, quan es va filtrar a la premsa el rumor que la menor podia estar enterrada a la mateixa tomba que Enrico De Pedis (Renatino), cap de la Magliana entre els setanta i vuitanta.

El criminal va ser sepultat a la basílica de Sant’Apollinare, al costat de l’escola de música on rebia classes la petita. D’entre totes les restes que la policia va trobar al sarcòfag -on es guardaven els ossos De Pedis i de més d’una desena de cadàvers que es remuntaven segles enrere- cap va coincidir amb l’ADN d’Orlandi.

Malgrat això, els investigadors mai han acabat de descartar aquesta opció ja que Sabrina Minardi, parella del capo de la màfia romana, va assegurar davant la fiscalia que De Pedis havia segrestat a la menor seguint ordres de l’influent cardenal estatunidenc i expresident del Banc Vaticà, Paul Marcinkus.

Carta al president

El germà de la menor, Pietro Orlandi, porta tota una vida lluitant perquè la veritat sobre la desaparició d'Emanuela surti a la llum. Una de les iniciatives que va dur a terme va ser una campanya a la plataforma change.org amb la voluntat de que "la justícia no pateixi una derrota a mans d'aquells que no volen que la veritat se sàpiga". La petició -on s'adjuntava una carta dirigida al president d'Itàlia- va aconseguir prop de 80.000 firmes abans de clausurar-se.

La investigació de la policia concentra els seus esforços en esbrinar la identitat de les restes òssies trobades en dependències de la Santa Seu per posar el punt i final a un cas que porta 35 anys embossat a les clavegueres italianes.